x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană leagă România de gazul din Europa Centrală şi de Est

Comisia Europeană leagă România de gazul din Europa Centrală şi de Est

13 Sep 2016   •   20:20
Comisia Europeană leagă România de gazul din Europa Centrală şi de Est
Sursa foto: SergBob/Getty Images/iStockphoto Pressure gauge and handle gate

Pe 9 septembrie a fost semnat acordul de începere a construirii sectorului românesc din cadrul reţelei de conducte BRUA, care leagă Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, scrie euronews.ro. Această decizie, privind diversitatea energetică a Europei, a fost luată la Budapesta, iar la eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi miniştrii energiei din 12 ţări ale Uniunii Europene.

Miguel Arias Canete, comisar European pentru Energie şi Acţiuni Climatice, a declarat pentru Euronews că: “Noi construim o reţea. Nu vom face o conductă mare şi tradiţională, ci conducte mai mici cu fluxuri care permit gazului să circule de la nord la sud şi de la est la vest. Regiunea va avea mai multe surse de energie valabile, o competiţie mai mare şi costuri mai mici la energie.”

Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a spus că ţara noastră se va conecta cu reţeua din Bulgaria în câteva săptămâni. “Această reţea va primi un suport financiar, din partea Uniunii Europene prin Proiectul de Interese Comune (Projects of Common Interest),  în valoare de 180 de milioane de euro, la care se mai adaugă cel puţin 220 de milioane, bani din partea Transgaz”.

Când va fi gata, BRUA va lega Europa Centrală şi de Est cu zăcămintele de gaz din Marea Caspică şi Marea Neagră.  În România, reţeaua va avea 528 de kilometri.

×