x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană mai oferă o şansă Chişinăului

Comisia Europeană mai oferă o şansă Chişinăului

de Vitalie Calugareanu    |    05 Apr 2008   •   00:00

După lansarea rapoartelor de progres ale celor 12 ţări cu care Uniunea Europeană are încheiate Acorduri de Parteneriat şi Cooperare – eveniment ce a avut lor joi la Bruselles, Comisarul european, Benita Ferrero-Waldner, a răspuns la întrebările jurnaliştilor moldoveni în cadrul unei video-conferinţe organizată de Delegaţia Comisiei Europene din Chişinău.



După lansarea rapoartelor de progres ale celor 12 ţări cu care Uniunea Europeană are încheiate Acorduri de Parteneriat şi Cooperare – eveniment ce a avut lor joi la Bruselles, Comisarul european, Benita Ferrero-Waldner, a răspuns la întrebările jurnaliştilor moldoveni în cadrul unei video-conferinţe organizată de Delegaţia Comisiei Europene din Chişinău. Oficialul european a comunicat Moldovei două veşti – una bună şi alta proastă.



Vestea bună e că “Comisia Europeană a început reflecţiile asupra unui nou document privind relaţia cu Chişinăul – mult mai amplu decât Planul de acţiuni UE - Republica Moldova”. Vestea proastă e că, în pofida atenţionării primite din partea Comisiei Europene în luna februarie curent, despre restanţele la capitolul libertatea presei, independenţa justiţiei şi lupta cu corupţia, autorităţile moldovene nu şi-au dat silinţa să înlăture aceste neajunsuri. Dimpotrivă, în perioada care s-a scurs, unele redacţii au fost percheziţionate, iar unii jurnalişti s-au trezit cu dosare penale pentru opiniile exprimate. Cu alte cuvinte, Planul de acţiuni UE - Republica Moldova nu a fost îndeplinit, chiar dacă autorităţile de la Chişinău afirmă contrariul, iar comisarul european a încurajat joi diplomatic Moldova spunând că a sesizat “o puternică voinţă politică de a merge mai departe”.

Benita Ferrero-Waldner a spus de data aceasta tranşant că Bruxelles-ul nu este satisfăcut de modul cum înţeleg autorităţile moldovene să asigure libertatea presei, să combată corupţia şi să garanteze climatul investiţional.



Deşi nu a spus ce fel de document referitor la Moldova este cel asupra căruia Comisia Europeană a început reflecţiile, Comisarul european a precizat că, în perioada imediat următoare, Comisia Europeana va majora volumul de asistenta financiara pentru Moldova. Comisia Europeana s-a angajat să ofere Republicii Moldova, în perioada 2007-2010, în cadrul instrumentariului Politicii Europene de Vecinătate, asistenţă financiara în valoare de 210 milioane de euro, aceasta însemnând câte 15 euro pe cap de locuitor – Moldova fiind singura ţară din program care beneficiază de un asemenea sprijin.

Numai în 2007, Comisia Europeană a oferit Republicii Moldova 45 milioane de euro pentru atenuarea efectelor crizei gazului şi a vinului - probleme provocate de Rusia. De asemenea, anul trecut Comisia Europeană a oferit Moldovei 3 milioane de euro pentru combaterea efectelor secetei, fiind cel mai mare donator în acest sens pentru Republica Moldova.


×