x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană nu se implică în diferendul britanico-spaniol referitor la Gibraltar

Comisia Europeană nu se implică în diferendul britanico-spaniol referitor la Gibraltar

de Agerpres    |    12 Aug 2013   •   19:51
Comisia Europeană nu se implică în diferendul britanico-spaniol referitor la Gibraltar

Comisia Europeană preferă să stea deoparte în disputa dintre Spania şi Marea Britanie privind Gibraltarul, susţinând că nu a primit nicio cerere de mediere, implicarea ei urmând să se limiteze la inspecţii pe teren.

"Înţeleg că a fost o idee a unui politician din Spania, dar CE nu a primit nicio cerere", a răspuns purtătorul de cuvânt comunitar Jonathan Todd la o întrebare legată de apelul partidului socialist spaniol ca diferendul dintre Madrid şi Londra să se rezolve în cadrul UE. "Vom trece peste acest pod atunci când vom ajunge la el", a indicat oficialul european pentru a evita alte discuţii pe acest subiect.

De asemenea, el a refuzat să comenteze speculaţiile potrivit cărora Spania ar putea face front comun la ONU împreună cu Argentina pentru Gibraltar şi insulele Malvine. "Mi se pare ceva foarte ipotetic şi din acest motiv nu vreau să comentez", a spus Todd.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că, în urma solicitărilor primite din partea europarlamentarilor şi a cetăţenilor, are în vedere să desfăşoare inspecţii tehnice în Gibraltar în luna septembrie, pentru a evalua situaţia la punctele vamale.

În centrul recentelor tensiuni se află drepturile de pescuit în apele Gibraltarului. După ce autorităţile din Gibraltar au decis săptămâna trecută să ridice un recif din beton pentru a împiedica pescarii spanioli să pătrundă în apele sale, guvernul de la Madrid a sporit controalele la frontieră, ceea ce a condus la cozi lungi la graniţa cu Gibraltarul, şi a ameninţat că ar putea institui o taxă de 50 de euro pentru cei care doresc să părăsească Gibraltarul.

Aceste decizii au deranjat Londra, premierul David Cameron avertizându-l pe omologul său spaniol Mariano Rajoy asupra "unui risc real" de deteriorare a relaţiilor bilaterale, acesta din urmă afirmând că ţara sa "va lua toate măsurile necesare" pentru a-şi apăra interesele privind Gibraltarul.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat luni că nave de război ale marinei britanice au plecat înspre Marea Mediterană unde vor efectua manevre militare, mişcare interpretată de presa spaniolă drept o tentativă de intimidare din partea Londrei.

De asemenea, ambele guverne şi-au anunţat tot luni intenţia de a se adresa instanţelor internaţionale. Gibraltarul este în centrul unui diferend istoric între Madrid şi Londra, Spania revendicând acest teritoriu pe care l-a cedat Marii Britanii în anul 1713.

×