x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană propune un acord privind schimbul de informaţii cu Noua Zeelandă, vizând combatarea terorismului

Comisia Europeană propune un acord privind schimbul de informaţii cu Noua Zeelandă, vizând combatarea terorismului

30 Oct 2019   •   15:24
Comisia Europeană propune un acord privind schimbul de informaţii cu Noua Zeelandă, vizând combatarea terorismului

Comisia Europeană a propus miercuri deschiderea de negocieri cu Noua Zeelandă pentru un acord privind schimbul de informaţii în domeniul datelor personale, în scopul combaterii terorismului şi infracţiunilor grave, în urma masacrului de la Christchurch, transmite dpa.

La 15 martie, un extremist australian a deschis focul în două moschei din Christchurch, ucigând 51 de persoane şi rănind alte câteva zeci.

În urma tragicului incident, Noua Zeelandă a lansat aşa-numitul 'Apel la acţiune de la Christchurch', la care guverne şi companii din domeniul IT au răspuns angajându-se să ajute la eliminarea conţinuturilor online teroriste şi extremiste.

Comisia Europeană a recomandat miercuri ca statele membre ale UE să autorizeze deschiderea negocierilor pentru un acord care să permită agenţiei europene de poliţie Europol să facă schimb de informaţii în domeniul datelor personale cu omologii din Noua Zeelandă, pentru a coopera în combaterea terorismului, infracţionalităţii cibernetice şi traficului de droguri.

Acordul, odată finalizat, ar include 'protecţia necesară a datelor, garanţii privind viaţa personală, drepturile şi libertăţile fundamentale', menţionează executivul UE.

'Aceasta arată că aliaţii noştri cei mai apropiaţi (...) se pot afla la mare depărtare. Pentru că este vorba despre valori, nu despre geografie', a afirmat comisarul european pentru securitate, Julian King.

King a subliniat că ameninţarea jihadistă nu a dispărut şi că este în continuare 'foarte activ propagată' online, el menţionând totodată riscul constituit de indivizii autoradicalizaţi şi de mii de deţinuţi încarceraţi pentru infracţiuni legate de terorism, deţinuţi ale căror termene de ieşire din închisoare se apropie.

King a mai atras atenţia că luptătorii terorişti străini constituie de asemenea o ameninţare, mai ales în contextul evenimentelor recente din Siria.

'În niciun caz nu poate fi vorba să lăsăm garda jos', a concluzionat comisarul european pentru securitate.

AGERPRES

×