x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre situaţia din România. Victor Ponta: "Preocupările UE sunt nefondate"

Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre situaţia din România. Victor Ponta: "Preocupările UE sunt nefondate"

de Mediafax    |    11 Iul 2012   •   15:07
Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre situaţia din România. Victor Ponta: "Preocupările UE sunt nefondate"

Comisia Europeana se va reuni saptamana vitoare pentru a discuta despre situatia politica din Romania, afirma comisarul UE al Justitiei, Viviane Reding, citata de AFP.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta considera nefondate temerile exprimate de Bruxelles in legatura cu situatia din Romania, denuntand "propaganda politica", inclusiv "la nivel european", si sugerand ca, daca UE va constata nereguli, acestea vor fi corectate.

Ponta s-a declarat "increzator" ca toate masurile luate la Bucuresti "sunt deplin constitutionale si conforme cu reglementarile europene".

De altfel, Ponta promite "respectarea in totalitate a deciziilor Curtii Constitutionale".

"Daca exista dovezi convingatoare ca am incalcat reglementarile UE, ceea ce nu a fost niciodata intentia noastra, vom schimba directia", a dat asigurari Ponta, conform comunicatului.

"Dupa referendum, voi prezenta un program de reforme care vor face ireversibila integrarea noastra deplina in Europa".

Ponta a reactionat tocmai la declaratiile comisarului UE pentru Justitie, Viviane Reding, care considera ca situatia politica din Romania reprezinta "un mare pericol" si ar putea afecta progresele tarii spre o "integrare deplina" in Uniunea Europeana.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca nu exista niciun motiv pentru convocarea Comisiei Europene, el precizand ca Romania nu a incalcat niciun tratat la nivel european.

"Din punctul meu de vedere, nu exista nicio problema de legalitate si constitutionalitate in Romania si nu exista niciun motiv ca sa fie convocata Comisia Europeana, pentru ca Romania nu a incalcat nici Tratatul UE, nci tratatele UE", a spus Zgonea.

El a precizat ca asteapta un comunicat din partea vicepresedintelui Comisiei, Viviane Reding, in care aceasta sa precizeze in baza carui articol din Tratat a convocat Comisia Europeana.

"Pe cale de consecinta, nu vad motivele (convocarii - n.r.). Astept un comunicat al doamnei Reding - sub umbrela carui articol din Tratat poate convoca Comisia Europeana si care sunt motivele, pentru ca trebuie sa le prezinte", a spus Zgonea.

El a mentionat ca acest tip de anunturi, cum este cel facut de Viviane Reding, trebuie vazute din perspectiva luptei politice dintre familiile politice europene.

"Si aceste comunicate trebuie vazute in aceasta pozitie. Nu cred ca exista vreo problema pentru Romana. Sunt increzator si am avut discutii pe canalele Parlamentelor nationale, iar Parlamentele nationale si conducatorii lor, cei care inteleg politica nationala, stiu ca Romania a respectat toate principiile democratice si angajamentele pe care le-a facut, iar procesul de suspendare al presedintelui si procesele premergatoare sunt in limita legalitatii si constitutionalitatii in Romania", a spus Zgonea.

Si vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a declarat ca o reuniune a Comisiei Europene pentru a discuta situatia Romaniei ar fi cauzata de "campania defaimatoare" a democrat-liberalilor si a aratat ca premierul va reusi sa explice aceste lucruri la Bruxelles.

Potrivit lui Relu Fenechiu, premierul Ponta si ministrul de Externe, dar si reprezentantii Executivului vor reusi in aceasta vizita la Bruxelles sa elimine din suspiciunile oficialilor europeni cu privire la politica din tara noastra.

Fenechiu a mai aratat ca decizia Comisiei Europene de a se reuni pentru a discuta despre situatia din Romania este raspunsul la "campania defaimatoare" dusa de politicieni democrat-liberali de la Bucuresti, care a dus, in cele din urma, la discutarea situatiei Romaniei in cadrul acestui for european.

×