x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie expulzările romilor români din Franţa

Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie expulzările romilor români din Franţa

de Mediafax    |    10 Aug 2012   •   17:37
Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie expulzările romilor români din Franţa

Comisia Europeana urmareste cu atentie operatiunile autoritatilor franceze pentru demolarea taberelor de romi si asteapta asigurari ca expulzarile nu sunt efectuate in mod arbitrar, scrie ziarul Le Monde, in editia electronica.

"Serviciile vicepresedintelui CE, Viviane Reding, care detine si functia de comisar pentru Justitie, sunt in contact cu autoritatile franceze si analizeaza situatia pentru a se asigura ca sunt respectate reglementarile europene", a reactionat Mina Andreeva, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

"Este un test al noilor autoritati franceze", a comentat pe un ton mai dur un alt oficial european, care a dorit sa ramana anonim. "Comisia Europeana va verifica vointa Frantei de a aplica reglementarile pe care le-a introdus in legislatie", a explicat el.

Operatiunile pentru evacuarea taberelor de romi din Franta au vizat in total aproximativ 600 de romani, carora li s-a propus repatrierea, organizatiile civice denuntand politica Administratiei Francois Hollande, comparata cu cea a lui Nicolas Sarkozy. Conform Euronews, autoritatile franceze au intervenit in ultimele zile pentru demolarea a sase tabere de nomazi din apropiere de Lille, Lyon si Paris.

Operatiunile au vizat 600 de romi romani, dintre care 240 au fost expulzati joi, primind cate 300 de euro daca sunt adulti si 120 de euro daca sunt minori. Organizatiile pentru drepturile romilor denunta politicile presedintelui Francois Hollande, comparandu-le cu cele ale lui Nicolas Sarkozy. "Francois Hollande a facut o promisiune intr-o scrisoare publicata pe 27 martie si trimisa asociatiei Rom Europe, afirmand ca nu vor mai exosta expulzari fara solutii. Promisiunea nu a fost respectata", reaminteste presedintele organizatiei Ateliers Solidaires, Yann Lafolie.

×
Subiecte în articol: franta romi