x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comitetul însărcinat cu redactarea noii constituţii siriene se va reuni pe 30 octombrie la Geneva

Comitetul însărcinat cu redactarea noii constituţii siriene se va reuni pe 30 octombrie la Geneva

29 Sep 2019   •   10:00
Comitetul însărcinat cu redactarea noii constituţii siriene se va reuni pe 30 octombrie la Geneva

Comitetul însărcinat cu redactarea noii constituţii siriene se va reuni pe 30 octombrie la Geneva, la aproape 8 ani de la declanşarea războiului care a devastat acest stat din Orientul Mijlociu, transmite dpa.

Locul şi data reuniunii au fost publicate sâmbătă de biroul secretarului general al ONU Antonio Guterres, într-un document ce prezintă regulile şi procedurile negocierilor.

Redactarea unei noi constituţii reprezintă un element cheie în cadrul unui proces politic mai larg, ce va include organizarea de alegeri supravegheate de ONU, menit să pună capăt conflictului.

Comitetul va fi format din 150 de persoane, dintre care 50 selecţionate de guvern, 50 de opoziţie şi 50 de reprezentanţi ai societăţii civile, aleşi de emisarul ONU pentru Siria.

Din cei 150 de membri, 45 vor fi numiţi pentru a face parte dintr-un comitet în care vor fi reprezentate în mod egal cele trei categorii menţionate anterior.

Acest comitet restrâns va redacta propunerile de articole constituţionale care vor avea nevoie de sprijinul a cel puţin două treimi din membrii comitetului extins.

Ministrul sirian de externe Walid al-Moallem a formulat sâmbătă, în intervenţia sa în faţa Adunării Generale a ONU, o serie de cereri referitoare la activitatea comisiei, printre care absenţa unor precondiţii sau a unor termene.

Şeful diplomaţiei siriene a solicitat, de asemenea, retragerea imediată a forţele străine de pe teritoriul Siriei, afirmând că ţara sa are dreptul să reacţioneze dacă aceste forţe nu se vor conforma.

"Statele Unite şi Turcia menţin o prezenţă militară ilegală în nordul Siriei", a amintit al-Moallem. "Toate forţele străine care acţionează pe teritoriile noastre fără autorizare sunt forţe de ocupaţie şi trebuie să se retragă imediat. În cazul în care refuză, avem dreptul să adoptăm toate contramăsurile autorizate în temeiul dreptului internaţional", a adăugat el.

Antonio Guterres a anunţat luni crearea comitetului constituţional sirian. Lansarea procesului în vederea redactării unei noi constituţii şi formarea acestui comitet au început în ianuarie 2018, într-o conferinţă care a avut loc în Rusia. Convenirea componenţei comitetului a durat peste 18 luni.

AGERPRES

×