x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Complot terorist iranian, dejucat în SUA

Complot terorist iranian, dejucat în SUA

12 Oct 2011   •   12:49
Complot terorist iranian, dejucat în SUA

Un complot terorist iranian a fost dejucat la Washington de serviciile americane. Responsabili de la Washington afirma ca atentatul avea drept obiectiv uciderea ambasadorului Arabiei Saudite. Teheranul a negat acuzatiile si a acuzat la randu-i SUA ca incearca sa dezbine lumea musulmana.

Potrivit americanilor, conspiratorii au incercat sa angajeze un cartel mexican al drogurilor, pentru a-i ajuta sa isi duca planul la bun sfarsit, scrie Washington Post, potrivit RFI.

Doi barbati, unul cetatean american naturalizat, dar care detine si un pasaport iranian, Manssor Arbabsiar si Gholam Shakuri, membru al unei forte paramilitare iraniene, au fost inculpati. Primul a fost arestat la sfarsitul lunii trecute la New York, insa al doilea se afla in libertate in Iran.

Cei doi sunt acuzati de complot in vederea uciderii unui demnitar strain si de complot pentru a comite un act de terorism international.

Planul a fost dejucat in momentul in care Arbabsiar a incercat sa-i intalneasca pe membrii cartelului mexican si in realitate s-a intalnit cu un colaborator al Agentiei Americane Antidrog, caruia i-a propus un milion si jumatate de dolari, pentru uciderea ambasadorului. Arbabsiar a recunoscut apoi anchetatorilor americani ca a fost "recrutat, finantat si condus de responsabili ai Fortelor Qods", o unitate speciala a armatei iraniene.

Directorul FBI a precizat ca "totul se aseamana cu un scenariu hollywoodian, dar impactul ar fi fost cat se poate de real".

Procurorul general american a declarat ca ambasadorul saudit, Adel Al-Jubeir, n-a fost nicio clipa in pericol, deoarece agenti infiltrati au supravegheat inca din luna mai evolutia planului de complot.

El a mai precizat ca atacul nu era decat primul dintr-o serie. Presedintele Barack Obama si secretarul de Stat, Hillary Clinton, au anuntat ca vor aprofunda cooperarea internationala, pentru a combate amenintarile venite dinspre Iran si vor adopta sanctiuni la nivelul Trezoreriei.

Iranul a negat acuzatiile si a acuzat la randu-i SUA ca incearca sa dezbine lumea musulmana si ca fabrica probleme pentru a deturna atentia opiniei publice americane de la situatia din tara.

Ambasada saudita la Washington a condamnat atentatul, insa fara a mentiona Guvernul iranian.

×