x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii înăbuşă ultimele rămăşiţe de jurnalism liber

Comuniştii înăbuşă ultimele rămăşiţe de jurnalism liber

de Vitalie Calugareanu    |    26 Mai 2009   •   00:00

Injuria şi calomnia vor fi pedepsite, începând cu 31 mai, în Republica Moldova cu amenzi, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau arest preventiv. Acestea sunt prevederile noului Cod Contravenţional votat de comunişti.



Noul Cod Contravenţional al Republicii Moldova vine să înăbuşe ultimele rămăşiţe de presă independentă şi să instaureze autocenzura nu doar în rândul jurnaliştilor moldoveni, ci şi al persoanelor active care îndrăznesc să condamne, în cadrul manifestaţiilor publice, abuzurile demnitarilor şi ale membrilor familiilor acestora.

Astfel, persoanele care vor aduce injurii în public, vorbe sau fapte care înjosesc onoarea şi demnitatea persoanei vor fi sancţionate cu amenzi de la 35 la 90 de euro sau cu 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Injuria adusă în mass-media va fi pedepsită cu amendă de la 90 la 170 de euro sau cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Persoanele fizice vor fi pedepsite pentru calomnie, adică, juridic vorbind, "pentru răspândirea cu bună ştiinţă a unor scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană, însoţită de învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni deosebit de grave", cu amendă de la 120 la 170 de euro sau cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu arest contravenţional de până la 15 zile. Pentru aceeaşi infracţiune, persoanele cu funcţii de răspundere riscă amenzi de la 170 la 330 de euro, cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la trei luni la un an. Pentru comparaţie, un jurnalist începător din Republica Moldova primeşte un salariu de 80-100 de euro. Conform noului Cod Contravenţional, contravenientul este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plăteşte în cel mult 72 de ore din momentul stabilirii ei. Dacă persoana fizică nu a plătit amenda în decursul a 30 de zile de la data stabilirii, instanţa de judecată o poate înlocui cu amendă în mărime dublă, privare de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau arest contravenţional.

În anul 2002, atunci când comunitatea jurnalistică din România încerca să dobândească de la autorităţi excluderea calomniei din Codul Penal al României, la iniţiativa preşedintelui comunist, Vladimir Voronin, Legislativul de la Chişinău, dominat de comunişti, a votat scoaterea calomniei din Codul Penal al Republicii Moldova ­ infracţiune ce se pedepsea cu 5 ani de puşcărie fără alternativă. Atunci, presa proguvernamentală de la Chişinău încerca să-l pună pe comunistul Voronin în contrast cu democraţii de la Bucureşti.

Nu au trecut însă nici două luni de la scoaterea calomniei din Codul Penal, că Parlamentul de la Chişinău a votat Legea privind contracararea activităţilor extremiste care defineşte ambiguu noţiunea de "activitate extremistă" şi penalizează delictul de opinie. În fapt, această lege îi permite Ministerului Justiţiei şi procurorului general să dispună sechestrarea tirajelor ziarelor şi să închidă orice instituţie de presă. În plus, actele legislative ce derivă din această lege prevăd până la 12 ani de puşcărie pentru jurnaliştii suspectaţi de autorităţi că ar promova anumite activităţi cu caracter extremist. Mai mult, potrivit Centrului Independent de Jurnalism de la Chişinău, în Codul Penal în vigoare în Republica Moldova există 46 de articole sub incidenţa cărora pot cădea jurnaliştii.
 

×
Subiecte în articol: externe