x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii pot avea 80 de mandate în viitorul Parlament

Comuniştii pot avea 80 de mandate în viitorul Parlament

de Vitalie Calugareanu    |    19 Iun 2009   •   00:00

Surprizele nu mai contenesc să apară în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.



Liderul comunist, Vladimir Voronin, a promis că partidul său va deţine în viitorul Parlament 80 de mandate din totalul de 101 şi, se pare, reuşeşte să-şi creeze premise pentru un astfel de scor electoral.  Câteva evenimente s-au făcut vizibile în ultima vreme pe scena politică moldovenească.

În primul rând, a fost redus pragul electoral de la 6% la 5%... Întrebarea firească este cui i-au făcut comuniştii acest cadou electoral? Răspunsul îl găsim în presa de la Chişinău: Partidului Popular Creştin Democrat condus de Iurie Roşca - un partid-prieten al puterii comuniste, rămas în afara Parlamentului după alegerile din 5 aprilie 2009. Mai nou, săptămâna aceasta, Iurie Roşca a fost desemnat prin decretul preşedintelui comunist Voronin în funcţia de viceprim-ministru responsabil de organele de forţă. Nici Iurie Roşca, nici cei doi vicepreşedinţi ai PPCD, Ştefan Secăreanu şi Vlad Cubreacov, nu figurează în lista electorală cu care acest partid intră în campania electorală.

CREATURĂ POLITICĂ
În al doilea rând, aşa cum era de aşteptat, ex-comunistul Marian Lupu, căruia în ultimii ani i s-a creat o imagine de comunist-reformist, a aderat la Partidul Democrat şi este privit ca locomotivă electorală pentru această formaţiune centristă eşuată în alegerile din 5 aprilie. Deşi afirmă că noua creatură politică nu este una comunistă care să genereze voturi pentru comunişti în viitorul Parlament, Marian Lupu ezită să atace Partidul Comuniştilor. Ba mai mult, îi cântă osanale în continuare: "Sunt foarte mulţi oameni de treabă în PCRM. Plecarea mea din PCRM nu înseamnă că mi-am schimbat viziunile şi principiile politice. Aceasta este şi explicaţia de ce nu am plecat pe partea dreaptă a eşichierului. Categoric nu pot! Nu pot fiindcă eu şi astăzi consider că PCRM, ca şi comunist, în mare măsură este doar denumirea şi stilul de acţiune în foarte multe cazuri. În esenţă, programul său este unul socialist", a spus Lupu. După protestele violente din 7 aprilie, Marian Lupu a susţinut teza lansată de comunistul Vladimir Voronin referitoare la tentativa de lovitură de stat. Deşi recunoaşte că a acţionat de multe ori împotriva propriei voinţe, din datorie faţă de partid, Lupu îşi menţine şi astăzi poziţia vizavi de violenţele din aprilie: "Data de 7 aprilie... Am zis că toată situaţia poartă toate caracteristicile unui atentat de lovitură de stat. Eu şi acum am această opinie, dar este a mea personală şi nu voi pedala pe ea".

JOCURI
Marian Lupu va prelua funcţia de preşedinte al PD din Moldova, iar primele locuri în lista electorală a acestui partid vor fi ocupate de oamenii aduşi de el în partid. Printre aceştia, şi fostul ambasador al Republicii Moldova în Germania, Igor Corman, şi ex-ministrul economiei în perioada guvernării comuniste, Valeriu Lazăr. Ei au preluat deja funcţiile de vicepreşedinte şi secretar general al PD. Vechii şefi ai partidului au fost alungaţi în lista electorală dincolo de poziţiile creditate cu şanse de accedere în viitorul Parlament.

În al treilea rând, surprizele stafului electoral al Partidului Comuniştilor nu se încheie aici. Zilele acestea a încercat să afişeze o mină de "comunist supărat" şi ministrul de Externe, Andrei Stratan, unul dintre cei mai ostili funcţionari din guvernul comunist în raport cu România. Acesta nu figurează în lista electorală a comuniştilor, iar deocamdată nu se ştie în lista cărui partid va apărea. Presa scrie că Stratan ar putea fi trimis pe post de locomotivă electorală pe lista creştin-democraţilor.

×
Subiecte în articol: externe