x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii trec în "opoziţie responsabilă", dar vor funcţii

Comuniştii trec în "opoziţie responsabilă", dar vor funcţii

de Vitalie Calugareanu    |    04 Aug 2009   •   00:00

S-a decis, dar încă nu e oficial! Cele trei partide liberale şi Partidul Democrat din Republica Moldova au decis formarea unei coaliţii, dar deocamdată nu s-a discutat despre partajarea funcţiilor. Liderul PD, Marian Lupu, a spus că se va negocia inclusiv cu comuniştii pe care, însă, i-a îndemnat să lase la o parte interesele de partid şi să accepte preluarea guvernării de către o nouă majoritate parlamentară.



Liderii Partidului Liberal-Democrat, ai Partidului Liberal şi ai Partidului Democrat s-au întâlnit duminică pentru a doua oară la un restaurant din afara Chişinăului. Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a lipsit de la întâlnire, dar a declarat ulterior că a participat la discuţii prin telefon, deoarece este plecat din ţară.

Potrivit rezultatelor scrutinului din 29 iulie, cele patru partide vor avea împreună 53 de mandate, faţă de 48 de mandate ale comuniştilor ­ un număr suficient pentru a vota conducerea Parlamentului şi Guvernul, nu însă şi noul preşedinte al Republicii Moldova, pentru care trebuie să voteze 61 de deputaţi. PLDM, PL şi AMN au exclus orice fel de coaliţie cu Partidul Comuniştilor, iar PD a spus că nu acceptă o colaborare bilaterală cu acesta.

După negocieri, liderii partidelor democratice au anunţat că acestea vor continua, iar până la o decizie finală se vor abţine de la declaraţii de presă. "Trebuie acum să se ajungă la a doua fază pentru un dialog deschis, transparent şi, de ce nu, chiar unul public cu Partidul Comuniştilor, pentru a vedea care ar fi modalităţile de depăşire a acestei crize. Eu cred că, în eventualitatea unei încheieri pozitive a acestei faze, toate forţele politice, inclusiv, şi poate chiar în primul rând, Partidul Comuniştilor trebuie să înţeleagă întâi de toate supremaţia intereselor naţionale şi să lase la o parte interesele înguste de partid din momentul în care forţele democratice înregistrează, totuşi, o majoritate simplă", a declarat liderul PD, Marian Lupu.

Alegea noului şef al statului - aceasta este marea problemă a democraţilor. Marian Lupu este optimist în ceea ce priveşte găsirea celor 8 voturi necesare din partea comuniştilor, dar nu exclude că pentru aceasta unele funcţii vor trebui cedate comuniştilor: "Este un dialog complex, care vizează posibile căi de depăşire a crizei politice. Aceasta ar însemna inclusiv aspectul instituţional. Nu putem să evităm şi acest aspect al discuţiei, fiindcă de aceasta depinde foarte mult... Care sunt modalităţile? Cum se poate, pe o cale civilizată, pe o cale consolidată să fie găsite acele soluţii care ar permite depăşirea blocajului politic?", s-a întrebat Lupu.

LINIŞTE SUSPECTĂ LA COMUNIŞTI
După o şedinţă organizată vineri, Partidul Comuniştilor a difuzat o declaraţie în care anunţă că este pregătit pentru un dialog cu oponenţii săi, "pentru a discuta propuneri care sunt îndreptate spre consolidarea statalităţii, a păcii interetnice, a suveranităţii naţionale şi a independenţei Patriei". PCRM subliniază totodată că, "în cazul creării unei coaliţii liberale de dreapta cu participarea forţelor radicale extremiste, Partidul Comuniştilor va fi impus să anunţe despre trecerea sa în opoziţie responsabilă".

Liniştea suspectă în care Partidul Comuniştilor îşi trăieşte eşecul în alegerile parlamentare din 29 iulie i-a determinat însă pe analişti să se întrebe dacă nu cumva comuniştii şi-au provocat intenţionat această înfrângere, lăsând în urmă o economie ruinată, în măsură să compromită cele patru partide democratice. În acest caz, peste patru ani, comuniştii vor folosi din plin arma sărăciei şi eşecul democraţilor ca să revină în forţă ca "salvatori", după modelul anului 2001. Aşa că democraţii de la Chişinău au nevoie acum nu doar de sfaturi politice, dar şi de bani, deoarece "oricât de reformişti ar fi noii guvernanţi de la Chişinău, fără sprijin european şi, poate, american, ei se vor pomeni cu spatele la zid", susţine analistul politic Ovidiu Nahoi.

Apropo, deprecierea leului moldovenesc în raport cu moneda euro a atins luni cota record de 16 lei la casele de schimb valutar din Chişinău şi de 15 lei şi 96 de bani, conform cursului oficial stabilit de Banca Naţională a Moldovei. Experţii prognozează un sfârşit de an în declin economic accentuat pentru Republica Moldova.


×
Subiecte în articol: externe