x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuza NATO

Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuza NATO

11 Iul 2018   •   06:40
Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuza NATO

Fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid a acuzat marţi NATO că i-a distrus ţara, în cursul unei audieri preliminare a procesului său în apel la Haga. 

 

El i-a mai declarat judecătorului ONU că "nu se simte bine" în detenţie. Ratko Mladic, 75 de ani, a făcut apel în martie la condamnarea sa pe viaţă pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pronunţată în noiembrie de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) pentru rolul său în războiul din Bosnia, între 1992 şi 1995. 

La peste 20 de ani după războiul care a făcut peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate, Ratko Mladic a fost găsit vinovat în 10 capete de acuzare, printre care genocidul din enclava Srebrenica unde au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, în 1995. 

"Măcelarul din Balcani", care nu şi-a recunoscut niciodată nicio vină, a mai fost găsit vinovat de răpirea unor angajaţi ai Naţiunilor Unite şi de asediul oraşului Sarajevo, care a durat 44 de luni, în cursul căruia au fost ucise 10.000 de persoane. "Mă apăr singur împotriva NATO care mi-a distrus ţara şi sănătatea", a declarat Mladic după care s-a dezbrăcat de sacou pentru a-şi arăta cămaşa purtând inscripţia NATO şi un emoticon "dislike", cu degetul în jos. 

Alianţa Nord-Atlantică a jucat un rol important pentru a pune capăt războiului din Bosnia efectuând lovituri aeriene asupra poziţiilor sârbe în 1995 şi desfăşurând o forţă de menţinere a păcii după semnarea Acordului de la Dayton. 

"Este un fals tribunal, nu îl recunosc", a continuat el, cerând revocarea judecătorului Theodor Meron din cadrul Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale, organism însărcinat cu încheierea lucrărilor tribunalelor penale internaţionale pentru Rwanda şi ale TPIY. El a reclamat din nou deteriorarea stării sale de sănătate. 

"Sănătatea mea s-a deteriorat brusc în 2008, am avut multe probleme şi mai multe crize cardiace. Nu au fost înregistrate", a subliniat Mladic. Avocatul său, Dragan Ivetic, a declarat în faţa judecătorului că Mladic său suferă de un "ritm cardiac neregulat" şi că riscă "un stop cardiac neaşteptat". 

"Ţin să vă asigur că luăm în serios plângerile relative la chestiunile de sănătate", i-a răspuns judecătorul Meron. 

Ratko Mladic şi alter ego-ul său politic, Radovan Karadzic, au fost condamnaţi de TPIY pentru rolul lor în războiul care a urmat dezmembrării Iugoslaviei după prăbuşirea comunismului, la începutul anilor 1990. Preşedintele sârb Slobodan Milosevic a murit în detenţie la Haga în 2006 din cauze naturale, la vârsta de 64 de ani, înainte de anunţarea vreunui verdict în procesul său pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. AGERPRES

×