x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condiţiile Ungariei

Condiţiile Ungariei

de Agerpres    |    03 Oct 2011   •   21:00

Ungaria isi va reexamina sprijinul fata de candidatura Serbiei la Uniunea Europeana dupa recenta adoptare, de catre Belgrad, a unei legi privind restituirea bunurilor care, potrivit Budapestei, este discriminatoare fata de comunitatea maghiara din Voivodina, care numara peste 350.000 de persoane, informeaza agentiile France Press si MTI. Legea in cauza priveste restituirea bunurilor confiscate de regimul comunist dupa al doilea razboi mondial, aceasta fiind una dintre conditiile apropierii Serbiei de UE.

'Suntem printre cei mai angajati fata de integrarea europeana a Serbiei, dar aderarea nu este realista cand exista legi care se refera la privarea colectiva de drepturi cetatenesti', a spus vicepremierul ungar Zsolt Semjen. Oficialul de la Budapesta conditioneaza acest sprijin prin modificarea, de catre Parlamentul sarb, 'a unor parti inaccep­tabile din legea privind restituirea, pentru a face posibila astfel si despagubirea comunitatii ma­ghiare'.

'Ungaria respinge principiul culpabilitatii colective, care este total contrar normelor fundamentale ale UE, drepturilor fundamentale ale omului si, in egala masura, intereselor comunitatii maghiare', a insistat vicepremierul Semjen. Oficialul ungar si-a exprimat totodata 'convingerea' ca Serbia va revizui textul legii respective si ca Budapesta nu va fi nevoita sa-si reconsidere pozitia privind candidatura vecinei sale la Uniunea Europeana.

×
Subiecte în articol: externe