x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condratesti - Scandal lingvistic in Moldova

Condratesti - Scandal lingvistic in Moldova

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Feb 2007   •   00:00

Deputatul comunist Victor Stepaciuc a cerut la Condratesti schimbarea denumirii din limba romana in limba moldoveneasca. Iurie Rosca, presedintele PPCD, a catalogat afirmatia lui Stepaciuc drept una "tampita si menita sa destabilizeze societatea".

Deputatul comunist Victor Stepaciuc a cerut la Condratesti (raionul Ungheni) schimbarea denumirii din limba romana in limba moldoveneasca. Iurie Rosca, presedintele PPCD, a catalogat afirmatia lui Stepaciuc drept una "tampita si menita sa destabilizeze societatea".

Nici nu s-a asezat bine praful pe scandalul iscat de manuale de istorie aparute peste Prut ca un nou conflict pare sa izbucneasca. Conform cotidianului "Flux", deputatul comunist Victor Stepaciuc le-a sugerat profesorilor de Limba Romana din Condratesti sa faca eforturi ca denumirea ei sa fie schimbata in Limba Moldoveneasca.

DIFERENTE. In cadrul dialogului cu profesorii si oficialitatile din Condratesti (raionul Ungheni), deputatul comunist le-a explicat celor prezenti ca aceasta necesitate deriva din faptul ca Romania si Moldova sunt doua popoare distincte: "Aşa precum s-au făcut valuri in jurul istoriei integrate dar care, pană la urmă, a fost introdusă in şcoli, valurile potolindu-se, aşa se va intampla şi cu limba moldovenească.

" Declaratia demnitarului comunist a nascut controverse in cadrul parlamentului de la Chisinau. "Demersul său este unul periculos pentru că ţinteşte destabilizarea, cu orice preţ, a societăţii din R. Moldova.
De altfel, Stepaniuc nu face pentru prima dată acest lucru şi, in acest sens, este un recidivist", a reactionat deputatul PPCD, Vlad Cubreacov. Si seful de partid al lui Cubreacov, controversatul Iurie Rosca, a avut o pozitie dura fata de ideile lansate de comunisti: "Victor Stepaniuc inventează, in mod deliberat, teme conflictuale, menite să destabilizeze societatea. S-au intreprins deja incercări nefericite cu istoria integrată, acesta dovedindu-se in cele din urmă un experiment ruşinos. N-ar fi bine ca Stepaniuc să pună la incercare răbdarea societăţii şi in acest sens. Pe de altă parte, nu pot să nu presupun că Victor Stepaniuc inventează, in mod deliberat, teme conflictuale care să provoace o distanţare dintre partidul de guvernămant şi PPCD, lucru care nu trebuie admis."

×
Subiecte în articol: externe