x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA a certificat alegerea lui Donald Trump la Casa Albă

Congresul SUA a certificat alegerea lui Donald Trump la Casa Albă

07 Ian 2017   •   04:45
Congresul SUA a certificat alegerea lui Donald Trump la Casa Albă

Congresul Statelor Unite a certificat vineri, la aproape două luni de la scrutinul din 8 noiembrie, alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, în ciuda perturbărilor create de parlamentari democraţi şi manifestanţi, transmite AFP.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a condus vineri o sesiune comună a celor două camere ale Congresului pentru a confirma numărul marilor electori obţinuţi de Donald Trump şi rivala sa democrată, Hillary Clinton, 304 la 227. Totodată, Mike Pence a fost ales vicepreşedinte al SUA, cu 305 electori.

AFP notează că procedura a fost întreruptă în numeroase rânduri de obiecţiile prezentate de aleşii democraţi, pentru motive precum interferenţele atribuite Rusiei în timpul campaniei electorale, presupuse violări ale drepturilor civice, disfuncţionalităţile maşinilor de numărare a voturilor sau contestarea statutului unor mari electori.

Joe Biden a respins toate aceste obiecţii din cauză că niciuna nu a fost semnată atât de către un membru al Camerei Reprezentanţilor, cât şi de un senator, aşa cum prevede legea federală (niciun senator democrat nu s-a alăturat protestelor). Microfoanele unor aleşi care contestau procedura au fost întrerupte.

Unul după altul, rezultatele din fiecare stat american au fost citite în hemiciclul Camerei Reprezentanţilor.

La finalul şedinţei, cel puţin trei manifestanţi au protestat zgomotos din tribunele rezervate publicului, fiind rapid evacuaţi din sală.

După îndeplinirea şi acestei ultime formalităţi din Congresul SUA, Donald Trump va putea depune jurământul, aşa cum prevede Constituţia, pe 20 ianuarie, ceremonia de învestitură în funcţia de preşedinte urmând să aibă loc la Capitoliu. AGERPRES

×