x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA a marcat 100 de zile de la asasinarea jurnalistului Khashoggi

Congresul SUA a marcat 100 de zile de la asasinarea jurnalistului Khashoggi

11 Ian 2019   •   10:54
Congresul SUA a marcat 100 de zile de la asasinarea jurnalistului Khashoggi

Parlamentari republicani şi democraţi, alături de prieteni ai lui Jamal Khashoggi şi de reprezentanţi ai unor organizaţii care apără libertatea presei, au marcat joi în Congresul american, printr-un emoţionat omagiu, 100 de zile de la asasinarea jurnalistului saudit, informează vineri AFP. 

Prezidată de un portret al jurnalistului asasinat la 2 octombrie şi în faţa drapelelor americane, ceremonia a început printr-un moment de reculegere. 

"Asasinarea lui Khashoggi este un fapt abominabil şi un afront la adresa umanităţii", a declarat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. 

Jamal Khashoggi, care locuia în SUA şi colabora cu publicaţia Washington Post, a fost ucis la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde s-a dus să facă demersuri pentru viitoarea sa căsătorie cu o femeie turcă. La mai mult de trei luni de atunci, trupul lui nu a fost încă găsit. Responsabili turci şi americani au sugerat implicarea în acest asasinat a prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ceea ce autorităţile saudite neagă vehement. 

La Washington, lipsa de reacţie a preşedintelui american Donald Trump faţă de Riad, importasnt partener comercial al SUA, a provocat furia puternică a parlamentarilor, inclusiv în rândurile republicanilor. 

"Dacă decidem că interesele noastre comerciale trebuie să prevaleze asupra declaraţiilor şi acţiunilor noastre, atunci trebuie să admitem că am pierdut orice autoritate morală pentru a denunţa atrocităţile oriunde ar avea ele loc în lume", a subliniat în acest sens Nancy Pelosi. 

Fred Ryan, directorul general al Washington Post, pentru care scris Khashoggi, a confirmat că asasinarea jurnalistului saudit "i-a afectat profund pe colegii săi". "Însă nu este vorba doar de uciderea unui jurnalist nevinovat. Asasinarea lui Jamal se înscrie în cadrul atacurilor în creştere împotriva libertăţii presei, întreprinse de tirani peste tot în lume", a spus el. 

Directoarea organizaţiei Reporteri fără Frontiere din America de Nord, Margaux Ewen, a deplâns că "jurnalişti, bloggeri şi angajaţi din mass-media trăiesc sub ameninţare, zi de zi". "Împreună, să ne asigurăm că sacrificiile celor care, precum Jamal, au plătit preţul suprem, nu au fost făcute în van", a declarat ea. 

ONG-ul Amnesty International a îndemnat mai devreme joi la declanşarea unei anchete pe plan internaţional, plasată sub egida ONU, asupra asasinării lui Jamal Khashoggi.

AGERPRES

×