x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coniacul transnistrean nu va mai curge în paharele ruşilor

Coniacul transnistrean nu va mai curge în paharele ruşilor

de Marina Constantinoiu    |    17 Oct 2011   •   13:30

Rusia intentioneaza sa interzica importul coniacului din Transnistria. Decizia ar putea fi luata ca raspuns la refuzul liderului administratiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, de a se retrage din cursa pentru alegerile "prezidentiale" din Transnistria, care vor avea loc pe 11 decembrie, relateaza corespondentul la Chisinau al Radio France Internationale.

Medicul sef sanitar de la Moscova, Ghenadi Onisecenko, cel care in 2006 interzisese importul de vinuri moldovenesti si georgiene in Rusia, a declarat ca "au aparut unele probleme legate de renumitul coniac transnistrean Kvint". "Este posibil sa limitam accesul acestor produse pe teritoriul Federatiei Ruse", a spus Ghenadi Oniscenko, fara a preciza despre ce fel de probleme este vorba.

Kvint este una dintre cele mai mari intreprinderi din Transnistria. Anual, ea produce aproximativ 700 de mii de decalitri de alcool.

Intentia serviciului sanitar de la Moscova survine la scurt timp dupa ce seful Administratiei prezidentiale ruse, Serghei Nariskin, declarase ca ar fi o eroare ca Igor Smirnov, in varsta de 70 de ani, sa candideze pentru functia de "presedinte' al Transnistriei la alegerile programate pentru 11 decembrie.

Serghei Nariskin sugerase ca un potential nou "presedinte" al Transnistriei ar putea fi Anatoli Kaminski, actualul presedinte al Legislativului de la Tiraspol.

Interzicearea importului de coniac Kvint in Rusia ar putea avea efecte dezastruoase asupra economiei transnistrene, in conditiile in care numai in prima jumatate a anului curent, Produsul Intern Brut al acestei regiuni separatiste s-a redus cu 5,6%, cea mai mare scadere, de 15 procente inregistrandu-se in industrie.

×
Subiecte în articol: Rusia igor smirnov Transnistria coniac kvint