x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul de Securitate ONU se va întâlni urgent după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă deasupra Japoniei

Consiliul de Securitate ONU se va întâlni urgent după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă deasupra Japoniei

15 Sep 2017   •   12:04
Consiliul de Securitate ONU se va întâlni urgent după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă deasupra Japoniei
Sursa foto:

Japonia a avertizat Coreea de Nord că „nu are un viitor strălucit” și a cerut o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate ONU după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă balistică deasupra teritoriului Japoniei, vineri dimineață, scrie The GuardianConsiliul de Securitate ONU se va întâlni în New York la ora locală 15:00, pentru a discuta despre această nouă lansare.

Racheta, despre care se crede că are rază intermediară, a zburat mai departe decât oricare altă rachetă testată de Kim Jong-un anterior, declanșând alarmele de urgență la câteva minute după ce a trecut deasupra insulei Hokkaido din nordul Japoniei, vineri dimineață.

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Rex Tillerson, a cerut comunității internaționale să ia „noi măsuri” împotriva Coreei de Nord, semnalând faptul că Rusia și China sunt cele mai potrivite țări pentru a pune presiune asupra regimului de la Phenian, la aproape o săptămână după ce Coreea de Nord a testat o puternică bombă cu hidrogen.

Ca distribuitori majori ai petrolului din regiune, Rusia și China „trebuie să-și arate intoleranța față de aceste lansări nesăbuite de rachete prin acționarea directă de unele singure”, conform declarației lui Tillerson.

Lansarea a fost un spectacol de sfidare la doar câteva zile după ce Consiliul de Securitate ONU a aprobat noi sancțiuni împotriva regimului de la Phenian. Datele indică faptul că această rachetă a zburat mai departe decât cea precedentă, sugerând că regimul face progrese în programul său privind rachetele și armele nucleare.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a definit lansarea ca fiind „absolut inacceptabilă”. Acesta a afirma că recentele rezoluții ONU de interzicere a exportului de textile nord coreean și limitarea petrolului din țară „a arătat voința unificată a comunității internaționale de a căuta o soluție pașnică. Dar, în ciuda acestui fapt, Coreea de Nord a avut din nou un comportament scandalos”.

„Acum este momentul în care comunitatea internațională trebuie să se unească împotriva actelor provocate de Coreea de Nord, care amenință pacea mondială.”, a spus Shinzo Abe reporterilor, la scurt timp după ce a ajuns în Tokyo din India. „Trebuie să arătăm Coreei de Nord că, dacă va continua așa, nu va avea un viitor strălucit”.

 

×