x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul Europei cere Moscovei să-şi achite obligaţiile financiare faţă de acesta

Consiliul Europei cere Moscovei să-şi achite obligaţiile financiare faţă de acesta

04 Iul 2018   •   22:00
Consiliul Europei cere Moscovei să-şi achite obligaţiile financiare faţă de acesta

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut Rusiei să pună capăt "îngheţării plăţilor" faţă de această organizaţie, suspendate de un an de Moscova, a anunţat purtătorul său de cuvânt miercuri, citat AFP. 

"Şeful Consiliului Europei (Jagland) insistă pentru ca Rusia să pună capăt îngheţării plăţilor faţă de organizaţie", a indicat purtătorul de cuvânt într-un mesaj scris în limba engleză pe Twitter. 

Rusia, unul din cei şase principali contributori la bugetul Consiliului Europei, împreună cu Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Turcia, a decis la sfârşitul lunii iunie 2017 să îngheţe - în semn de protest - contribuţia sa anuală de 33 de milioane de euro, adică aproape 10% din bugetul global al organizaţiei. 

Moscova protesta astfel împotriva unei rezoluţii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), adoptată în anul 2014, prin care se retrăgea dreptul de vot celor 18 parlamentari ai săi. Această rezoluţie fusese votată ca reacţie la anexarea Crimeii de către Rusia. 

O sursă apropiată APCE a confirmat la sfârşitul lunii iunie pentru AFP că Rusia nu şi-a reluat de un an virarea contribuţiei sale, ultimul virament de 11 milioane de euro datând de la începutul anului 2017. 

Criza care agită Rusia şi organizaţia paneuropeană - unde niciun parlamentar rus nu mai participă la reuniunile APCE de la 1 ianuarie - a cunoscut un prim dezgheţ în urmă cu câteva luni: parlamentari ruşi participă la o comisie însărcinată să elaboreze noul cod de conduită pentru parlamentari, în materie de transparenţă şi de noi reguli anticorupţie. 

Această iniţiativă permite în special Consiliului Europei să menţină dialogul cu Moscova. Comisia a fost instituită după scandalul "Caviargate" care a zdruncinat organizaţia în aprilie 2017, în care fuseseră implicaţi membri şi foşti membri ai Adunării. 

Aceştia din urmă erau suspectaţi că ar fi fost cumpăraţi de guvernul azer, în schimbul votului lor negativ împotriva unui raport - totuşi neconstrângător - care denunţa situaţia deţinuţilor politici în Azerbaidjan. 

Anumiţi parlamentari ar fi primit, în schimb, avantaje care - potrivit unei surse apropiate acestei instituţii - ar fi constat în special în caviar din Marea Caspică, covoare şi nopţi petrecute în hoteluri de lux la Baku. 

Consiliul Europei reuneşte 47 de state. Misiunea sa este de a promova democraţia şi de a proteja drepturile omului şi statul de drept. AGERPRES

×