x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul NATO-Rusia: Prima reuniune dupa otravirea lui Skripal!

Consiliul NATO-Rusia: Prima reuniune dupa otravirea lui Skripal!

29 Mai 2018   •   07:35
Consiliul NATO-Rusia: Prima reuniune dupa otravirea lui Skripal!

NATO va avea joi primele discuţii oficiale cu Rusia de la tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu al Kremlinului în Marea Britanie, într-un moment în care tensiunile cu Moscova s-au înmulţit.

 

"O reuniune a Consiliului NATO-Rusia va avea loc la 31 mai 2018", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Oana Lungescu. Intrunirea - a şaptea din ultimii doi ani - ar urma să fie consacrată conflictului din Ucraina, unde Moscova este acuzată că-i susţine pe separatiştii proruşi din Est.

"Este important să discutăm cu Rusia", susţine secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care continuă, totodata, să denunţe tentativele de intimidare şi ingerinţele ruse în ţările membre ale Alianţei. Sedinta se va desfăşura însă cu uşile închise, a precizat Alianţa.

Consiliul NATO-Rusia, importantă platformă de dialog, "nu a fost niciodată suspendat", au subliniat responsabilii NATO, care a incetat cooperarea practică cu Moscova din cauza acţiunilor sale agresive în Ucraina, "dar a menţinut deschise căile de dialog politic", precizează ei.

NATO şi Rusia menţin, de asemenea, linii de comunicare între responsabilii lor militari pentru "a promova previzibilitatea şi transparenţa activităţilor lor militare".

Tensiunile între alianţa transatlantică şi Rusia s-au accentuat de la anexarea Crimeii de către Moscova. Ele s-au înveninat şi mai mult după tentativa de asasinat a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale în martie, în oraşul britanic Salisbury. NATO a denunţat utilizarea unui agent neurotoxic pentru uciderea lui Skripal şi a expulzat şapte diplomaţi ruşi în cadrul unui răspuns internaţional coordonat. AGERPRES

×