x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Constituţia Trasnistriei o copiază pe cea a Rusiei

Constituţia Trasnistriei o copiază pe cea a Rusiei

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2009   •   00:00

Transnistria este pregătită să adopte o nouă constituţie. Autorităţile Republicii nerecunoscute oficial de nimeni subliniază faptul că noua Constituţie este aproape identică cu cea a Rusiei. În momentul în care a făcut acest anunţ, notează newsru.com, Igor Smirnov a arătat că ţara sa "este pregătită să adere teritorial la Rusia".



Totuşi, proiectul de constituţie transnistreană diferă prin faptul că permite ca preşedintele să fie ales de un numar nelimitat de ori. Atunci când noua constituţie va fi adoptată, şi va dizolva Parlamentul, Smirnov va rămâne în funcţia de preşedinte atâţi ani cât va dori. Conform informaţiilor pe surse, venite de la administraţia din Kremlin, autorităţilor din Rusia nu le surâde ideea de a-i oferi puterea lui Smirnov pe o perioadă nelimitată. Actualul preşedinte al Transnistriei se află la puterea Republicii din 1991.

Pentru ca noul proiect al Constituţiei să intre în vigoare, el trebuie aprobat printr-un referendum - programat pentru 24 ianuarie 2010. Actualul proiect a fost elaborat chiar de către Smirnov, el ducând la o ruptură între şeful statului şi vicepreşedintele Evgheni Şevciuk. De altfel, Smirnov doreşte prin noua Constituţie să elimine această funcţie în stat, locul ei urmând să fie preluat de către funcţia de Prim-ministru. Konstantin Kosachev, şeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe a Rusiei a criticat, în timpul unei vizite efectuate în această vară la Tiraspol, reforma constituţională pe care Smirnov doreşte să o facă. "O schimbare a Constituţiei Transnistriei nu este binevenită în ochii Rusiei", a afirmat atunci Kosachev, notează Kommersant.

×
Subiecte în articol: externe