x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contaminarea cu E.coli: Americanii le fac observaţie cercetătorilor europeni.

Contaminarea cu E.coli: Americanii le fac observaţie cercetătorilor europeni.

de Anca Aldea    |    03 Iun 2011   •   10:12

Expertii americani sunt de parere ca omologii lor europeni nu cauta in mod corect sursa contaminarilor, informeaza cotidianul New York Times, citat de Agerpres. “O lectie clara care poate fi invatata din epidemia din Germania este aceea ca alimentele contaminate pot proveni de oriunde'. Este de parere dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infectioase de la Universitatea din Minnesota.

Pe de alta parte, specialisti din domeniul sanatatii publice din Statele Unite le atrag atentia colegilor europeni ca bacteria E.coli nu este atat de inspaimantatoare pe cat sugereaza unele informatii, scrie NYTimes. “Bacteriile sufera mutatii tot timpul, chiar si cele cu care suntem obisnuiti. Iar a avea o tulpina periculoasa nu este un lucru neobisnuit', este de parere epidemiologul , a spus Timothy Jones.

Phillip Tarr, profesor de pediatrie la Washington University, le transmite europenilor ca, in medicina americana, infectiile cu E.coli nu sunt tratate cu antibiotice, chiar daca tulpina este vulnerabila la medicamente. “Daca oferi antibiotice, iar tulpina este rezistenta, atunci oferi respectivei bacterii un avantaj in competitia cu alti microbi din intestin care sunt sensibili la medicamente, si astfel se creeaza un mediu chiar mai bun pentru infectie', a explicat Tarr, facand referire la faptul ca medicii europeni par concentrati pe chestiunea antibioticelor si se declara alarmati ca nu au gasit unul care sa fie eficient.

Medicii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord asupra ideii ca pacientii care sufera de diaree sangeroasa ar trebuie internati si izolati de alte persoane deoarece diareea ii poate infecta si pe altii - un mod surprinzator de obisnuit de transmitere. Tulpina de E.coli care face ravagii in Europa imbolnaveste pacientul prin eliberarea unei toxine in intestin care este absorbita in sistemul circulator al sangelui si afecteaza micile vase de sange din corp. Organismul raspunde cu cheaguri care infunda acele vase. Rinichii, supraincarcati cu mici vase de sange, sunt in mod special vulnerabili la astfel de blocaje si isi pot incetini activitatea sau chiar se pot complet bloca in timpul unui atac toxic, o complicatie care pune viata in pericol. Potrivit specialistilor americani, exista studii care arata ca antibioticele sporesc sansele unui blocaj al rinichilor si au efecte foarte mici asupra scurtarii duratei infectiei. in loc de antibiotice, cel mai bun tratament este cel cu lichid intravenos, care ajuta la functionarea rinichilor, a adaugat dr. Tarr.

Cat despre natura tulpinii bacteriei “europene', cercetatorii americani spun ca nu este vorba nici o clipa de una noua, nemaiintalnita pana acum. “Acest microb a mai fost observat', sustine dr. Robert Tauxe, de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Atlanta. Faptul ca tulpina ar avea material genetic care o face rezistenta la antibiotice este, totusi, uimitor, a spus el.

×