x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contraatacul lui Slobodan Milosevici

Contraatacul lui Slobodan Milosevici

06 Iul 2004   •   00:00

Fostul lider iugoslav, Slobodan Milosevici, urma ieri sa-si inceapa apararea in procesul intentat impotriva sa. Ceea ce se anunta un adevarat spectacol a fost amanat din cauza starii de sanatate a "macelarului din Balcani".

ANA ILIE

Haga se pregatea ieri-dimineata pentru debutul celei mai interesante parti a procesului intentat la Tribunalul Penal International (TPI) impotriva lui Slobodan Milosevici. In pofida vocilor care dadeau drept sigura amanarea audierilor pentru inca o data, pe motiv ca fostul lider iugoslav are probleme de sanatate, Milosevici, in varsta de 62 de ani, s-a prezentat la tribunal gata sa isi dovedeasca nevinovatia. Impotriva lui s-au formulat 66 de capete de acuzare, dintre care cele mai grave sunt genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi in Bosnia, Croatia si Kosovo in anii 1990. Dupa o ora de la inceperea audierilor de ieri, TPI a anuntat amanarea pe termen nelimitat a procesului.

HOTARAT. Milosevici a asteptat doi ani sansa de a spune propria interpretare a evenimentelor. Printre cei 1.600 de martori pe care intentioneaza sa ii cheme la bara, se numara premierul britanic, Tony Blair, fostul presedinte american Bill Clinton, fostul secretar de Stat al SUA Madeleine Albright si fostul ministru britanic de Externe Robin Cook. Audierile vor fi prezidate de trei judecatori condusi de jamaicanul Patrick Robinson, care il inlocuieste pe Richard May, decedat saptamana trecuta.

SUBRED. Cea mai mare piedica in calea hotararii lui Milosevici de a-si dovedi inocenta se dovedeste insa propria sanatate. Doctorii au anuntat ieri ca Milosevici are nevoie "neaparat" de multe perioade de repaus, pentru ca tensiunea ii face din nou probleme. Judecatorii vor fi astfel nevoiti sa recurga la numeroase "artificii" in protocolul procesului, pentru a-i permite acestuia sa isi menajeze sanatatea.

×
Subiecte în articol: externe milosevici