x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conturile fără frontiere ale lui Sarkozy

Conturile fără frontiere ale lui Sarkozy

de Sînziana Stancu    |    03 Apr 2012   •   19:40
Conturile fără frontiere ale lui Sarkozy

Un scandal mai vechi legat de finantari ilegale ale primei campanii prezidentiale din 2007 a actualului presedinte francez Nicolas Sarkozy,
care candideaza acum pentru al doilea mandat, iese la suprafata. Pe
tapet a revenit "dosarul Bettencourt', al faimoasei mostenitoare octogenare a imperiului cosmeticelor L’Oreal, care este suspectata ca ar fi finantat ilegal campania de atunci a lui Sarkozy.

Astfel, presa franceza scria ca anchetele din cadrul dosarului Bettencourt s-au apropiat de Nicolas Sarkozy in ultimele saptamani si ca un judecator de instructie din Bordeaux cauta sa afle daca unele retrageri de bani "suspecte' din conturile miliardarei Liliane Bettencourt au servit la finantarea ilegala a campaniei prezidentiale.


Viramente suspecte
Doua retrageri bancare a cate 400.000 de euro fiecare, facute in Elvetia, una in februarie, iar a doua in aprilie 2007, sunt vizate de judecatorul Jean-Michel Gentil, dezvaluie publicatia franceza L’Express.

De mai multe saptamani el incearca sa ia urma acestor bani din Elvetia, care par sa fi fost "repatriati' in Franta cu ocazia campaniei prezidentiale din 2007. Astfel, Gentil dispune de informatii potrivit carora acesti bani ar fi provenit de la o societate cu sediul in Panama, stat care este unul dintre paradisurile fiscale. Aceste sume au fost repatriate in secret in Franta, imediat ce intrasera in conturile elvetiene. In Franta, au fost scoase dintr-un cont deschis la banca Hyposwiss in numele societatii "Noblesse Trading Inc'. Aceasta societate offshore fusese inregistrata in martie 1999 cu numarul 385621 in Panama si dizolvata in decembrie 2009. Directorul ei nu era nimeni altul decat Rene Merkt, care fusese timp de 30 de ani avocatul care se ocupa de afacerile familiei Bettencourt din Elvetia, mai scrie presa franceza.

Transferul banilor in Franta nu s-a facut prin virament bancar, pentru a nu atrage atentia Fiscului, ci printr-un sistem mai sofisticat, asa-numit de "compensatii'.

Banii, la trezorierul campaniei
Potrivit unor dovezi, inclusiv marturii, care nu a fost verificate insa, banii ar fi putut fi trimisi fostului ministru Eric Woerth, care in perioada respectiva era trezorierul campaniei lui Sarkozy. Aceste anchete au dus, la 23 martie, la incarcerarea lui Patrice de Maistre, omul de incredere al Lilianei Bettencourt. De asemenea, in cadrul anchetei exista si depozitii ale unor martori, dar care nu au putut fi verificate. Una dintre acestea este cea a fostului sofer al familiei Bettencourt, care a spus ca stie un secret de la o fosta guvernanta apropiata familiei, care a murit insa intre timp. "Doamna Berger mi-a spus ca dl. Sarkozy a avut o intalnire cu domnul si doamna Bettencourt, pe fuga si ca le-ar fi cerut bani'. De asemenea, judecatorul detine si jurnalele fotografului personal al Lilianei, Francois-Marie Banier, in care acesta consemneaza, la mijlocul lui aprilie 2007, ca Sarkozy i-ar fi cerut bani miliardarei.

"Ca intotdeauna inaintea alegerilor prezidentiale exista bombe urat mirositoare, este clasic, acest lucru nu mai surprinde pe nimeni", a declarat Sarkozy, luni seara la Canal+. "Conturile campaniei mele din 2007 nu sunt contestate de nimeni. Comisia de Conturi a campaniei a certificat aceste conturi sustinand ca nu exista niciun eurocent in privinta caruia sa se intrebe de unde provine, nu exista nicio o cheltuiala despre care sa se intrebe de cine a fost finantata", a adaugat el.

×
Subiecte în articol: externe