x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copii electrocutați ca să mărturisească fals

Copii electrocutați ca să mărturisească fals

de Şerban Mihăilă    |    11 Ian 2019   •   12:00
Copii electrocutați ca să mărturisească fals

Kurzii din nordul Irakului utilizează „șocuri electrice” și alte forme de tortură pentru a smulge mărturisiri false despre rețeaua Stat Islamic (SI) din partea copiilor bănuiți că s-ar afla sub influența teroriștilor, acuză un raport al organizației neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului „Human Rights Watch” (HRW). Guvernul regional autonom kurd din nordul teritoriului irakian neagă vehement concluziile raportului.

Autoritățile din Kurdistanul irakian torturează copii pentru ca aceștia să-și mărturisească implicarea în acțiuni organizate de SI, susține HRW. Numeroși copii le-au declarat reprezentanților ONG-ului internațional că, în 2017 și 2018, ofițeri kurzi de securitate, cunoscuți sub numele de „Asayish”, au utilizat bătaia, plasarea în poziții chinuitoare și șocurile electrice asupra băieților aflați în custodia lor. „Cea mai mare parte a copiilor torturați nu au avut acces la un avocat și nu au avut voie să citească mărturisirile compuse de «Asayish», pe care au fost forțați să le semneze”, arată HRW. În momentul de față, autoritățile kurde au în custodie mii de prizonieri, acuzați sau condamnați că au intrat în rândurile SI, între aceștia figurând femei, copii și cetățeni străini. Liderii SI sunt acuzați că au îndoctrinat mii de copii în Siria și în Irak pentru a-și forma următoarea generație de luptători. HRW și-a bazat raportul pe interviurile luate, în noiembrie 2018, unui număr de 20 de băieți cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, acuzați sau găsiți deja vinovați de „înrolarea” în SI. Dintre aceștia, 16 au declarat că poliția kurdă „i-a bătut pe tot corpul cu țevi de plastic, cabluri electrice sau bețe”, precizează ONG-ul internațional. Alții acuză forțele de securitate că au utilizat „șocurile electrice” împotriva lor. „La aproape doi ani de când guvernul regional kurd a promis să investigheze torturile asupra copiilor deținuți, fenomenul continuă cu o frecvență alarmantă”, a declarat Jo Becker, director pentru apărarea drepturilor copiilor la HRW. „Autoritățile kurde ar trebui să înceteze imediat torturile asupra copiilor și să-i ancheteze pe cei vinovați de acest lucru (…) Mulți dintre copii au fost deja speriați de conflict și de abuzurile SI. În loc să facă dreptate, tortura și mărturisirile obținute prin constrângere agravează suferința lor și aduc mai multă durere”, a mai spus Becker.

Kurzii se disculpă

„Deținuții care și-au recunoscut apartenența la SI nu au făcut acest lucru sub presiunea autorităților”, a declarat, de cealaltă parte, coordonatorul pentru probleme internaționale din Kurdistanul irakian, Dindar Zebari, citat de site-ul „Breitart”. „Reafirmăm că tratamentele nepotrivite, cum ar fi tortura contra deținuților, în special a copiilor, nu este permisă sau tolerată”,a adăugat el. Armata americană consideră că grupările militare kurde s-au dovedit între cele mai eficiente forțe împotriva insurgenților SI. Cu ajutorul kurzilor și a trupelor irakiene de securitate, coaliția condusă de Statele Unite a distrus califatul SI din Irak, izgonind gruparea teroristă pe un teritoriu restrâns din nordul Siriei.

„Timp de trei zile, autoritățile kurde mi-au prins mâinile la spate, m-au bătut cu un baston și m-au electrocutat”.

Tânăr de 16 ani, arestat de kurzi

×
Subiecte în articol: copii electrocutati mărturii false