x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 15 copii au murit după ce au fost vaccinaţi în zona controlată de rebeli din Siria

15 copii au murit după ce au fost vaccinaţi în zona controlată de rebeli din Siria

19 Sep 2014   •   11:23
15 copii au murit după ce au fost vaccinaţi în zona controlată de rebeli din Siria

Cel puţin 15 copii au murit după ce au fost vaccinaţi împotriva rubeolei, într-o zonă din nord-vestul Siriei, care este controlată de rebelii anti-guvernamentali.

Copiii, unii dintre ei bebeluşi, au dat semne de "reacţii alergice severe" la aproximativ o oră după vaccinare, corpurile lor umflându-se iar moartea survenind prin sufocare, spune medicul Abdullah Ajaj, care administrează centrul de vaccinare din oraşul Jarjanaz, unde a avut loc incidentul.

Deocamdată este neclar ce a dus la moartea copiilor, însă Ajaj spune că toţi cei care au fost vaccinaţi au avut aceleaşi simptome, cu diferite grade de severitate.

"Copiii ţipau mult, a fost foarte greu pentru păriţi. Îţi vaccinezi copilul, apoi îl vezi că moare", a povestit medicul. Acesta a adăugat că centrul medical nu dispunea de suficiente aparate de respiraţie artificială, ceea ce a înrăutăţit considerabil situaţia.

Specialistul în politici de sănătate publică din Beirut, Fouad Fouad, a declarat că este foarte improbabil ca vaccinurile, dacă erau conforme cu normele, să fi dus la moartea copiilor.

"Acest vaccin nu poate cauza moartea", a spus acesta.

Farhan Haq, purtător de cuvânt pentru ONU, spune că se aşteaptă clarificări said de la UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care vor investiga problema.

"Rubeola este o mare ameninţare pentru copiii din Siria, iar campaniile de vaccinare sunt vitale... Cu atât mai mult pentru copiii care şi-au părăsit casele şi acum trăiesc în tabere de refugiaţi, unde condiţiile sanitare sunt precare", a spus Haq. 

×
Subiecte în articol: vaccin rubeola siria