x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a invitat jurnaliştii străni să vadă UNHA-3. Vezi cum arată RACHETA care a alarmat SUA şi Japonia (VIDEO)

Coreea de Nord a invitat jurnaliştii străni să vadă UNHA-3. Vezi cum arată RACHETA care a alarmat SUA şi Japonia (VIDEO)

09 Apr 2012   •   12:32
Coreea de Nord a invitat jurnaliştii străni să vadă UNHA-3. Vezi cum arată RACHETA care a alarmat SUA şi Japonia (VIDEO)

Racheta nord-coreeana care ar urma sa lanseze un satelit pe orbita, in aceasta saptamana, a fost instalata pe platforma, in pofida protestelor internationale, potrivit jurnalistilor straini de la centrul spatial Tongchang-ri.

Autoritatile nord-coreene au organizat aceasta vizita fara precedent pentru a arata ca Unha-3 nu este o racheta balistica deghizata, asa cum afirma Statele Unite si aliatii lor, in special Coreea de Sud si Japonia.

Astfel, aproximativ 50 de corespondenti au mers cu un tren special la noul centru spatial construit in peninsula Cholsan, situata la aproximativ 50 de kilometri de frontiera chineza, anunta AFP. Jurnalistii au putut sa se apropie la mai putin de 50 de metri de lansatorul vopsit in alb si inscriptionat cu litere albastre, ridicat pe o platforma instalata pe un deal, in asteptarea lansarii prevazute pentru perioada 12-17 aprilie.

Racheta, inalta de 30 de metri si cu un diametru de 2,5 metri, urmeaza sa lanseze pe orbita un satelit de observare a Pamantului, Kwangmyongsong-3 (Stea stralucitoare), a carui misiune este sa stranga informatii despre recoltele, padurile si resursele naturale ale Coreei de Nord.

Statele Unite si aliatii lor acuza Coreea de Nord ca pregateste un test balistic.

"Sa spui ca este un test de racheta nu are niciun sens. Aceasta lansare a fost planificata de mult timp, pentru cea de-a 100-a aniversare a presedintelui Kim Il-sung. Nu facem acest lucru in scopul de a provoca", a afirmat Jang Myong-Jin, directorul centrului spatial.

Regimul va organiza festivitati grandioase pentru aceasta aniversare, care are loc la 14 aprilie, ziua de nastere a fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea, decedat in 1994. El a fost succedat de fiul sau, Kim Jong-il, care a decedat in decembrie 2011. In prezent, Coreea de Nord este condusa de Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung.

Primul etaj al rachetei Unha-3 ar trebui sa cada in Marea Galbena, la vest de peninsula coreeana, iar al doilea etaj in Filipine, survoland o parte din insulele Okinawa, in sudul Japoniei.

×