x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, afectată grav de secetă, avertizează Cruce Roşie

Coreea de Nord, afectată grav de secetă, avertizează Cruce Roşie

10 Aug 2018   •   15:02
Coreea de Nord, afectată grav de secetă, avertizează Cruce Roşie

Un val de căldură care afectează Coreea de Nord a uscat orezul, porumbul şi alte culturi, situaţia fiind "cu efecte potenţial catastrofale" pentru alimentaţia populaţiei, a anunţat vineri, într-un comunicat, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, relatează Reuters. 

Cea mai mare reţea internaţională de ajutorare în caz de dezastre a avertizat asupra unui risc de "criză a securităţii alimentare" în această ţară izolată, menţionând că situaţia actuală a fost agravată şi de sancţiunile internaţionale impuse din cauza programelor nuclear şi de rachete nord-coreene. 

În Coreea de Nord nu s-au mai înregistrat precipitaţii de la începutul lunii iulie, în contextul în care temperaturile au ajuns în medie la 39 de grade Celsius, iar următoarele precipitaţii sunt aşteptate la jumătatea lunii august. 

Populaţia de 25 de milioane de locuitori este deja afectată şi vulnerabilă şi malnutriţia care afectează copiii s-ar putea agrava, se arată într-un comunicat emis la Geneva. 

"Fenomenul nu este clasificat încă secetă, dar orezul, porumbul şi alte culturi sunt deja uscate pe câmp, cu efecte potenţial catastrofale pentru populaţia nord-coreeană", a spus Joseph Muyamboit manager al Federaţiei la Phenian. 

Federaţia a ajutat Crucea Roşie să sprijine 13.700 dintre persoanele cele mai vulnerabile şi a desfăşurat echipe de răspuns în caz de urgenţă şi 20 pompe de apă pentru irigarea câmpurilor în zonele cele mai afectate, a spus acesta. 

Aproximativ 70% dintre nord-coreeni sunt "în situaţia de risc din punct de vedere alimentar" şi unul din patru copii sub cinci ani este afectat de malnutriţie cronică, potrivit Programului Alimentar Mondial. Seceta din 2015 a agravat situaţia. Populaţia din Coreea de Nord a suferit de foamete la mijlocul anilor '90 şi peste trei milioane de oameni şi-au pierdut viaţa.AGERPRES

×