x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, alarmată de atitudinea SUA, dar angajată să aplice acordul nuclear cu Washingtonul

Coreea de Nord, alarmată de atitudinea SUA, dar angajată să aplice acordul nuclear cu Washingtonul

04 Aug 2018   •   16:30
Coreea de Nord, alarmată de atitudinea SUA, dar angajată să aplice acordul nuclear cu Washingtonul

Ministrul de externe al Coreii de Nord s-a declarat sâmbătă din ce în ce mai alarmat de atitudinea Statelor Unite faţă de ţara sa izolată, care însă a rămas ferm angajată să pună în aplicare acordul nuclear la care a ajuns cu Washingtonul în iunie, relatează Reuters. 

Statele Unite şi Coreea de Nord s-au angajat să pună capăt programului nuclear al Nordului, precum şi asupra păcii în Peninsula Coreea într-un acord la care au ajuns liderii lor la sfârşitul lunii iunie la Singapore. 

"RPDC îşi menţine ferm hotărârea şi angajamentul de a implementa Declaraţia Comună RPDC-SUA în mod responsabil şi cu bună credinţă", a declarat Ri Yong Ho, referindu-se la ţara sa cu numele ei oficial, Republica Populară Democrată Coreeană. 

"Cu toate acestea, sunt alarmante acţiunile insistente manifestate în SUA de a se întoarce la trecut, departe de intenţia liderului lor", a adăugat el. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut ţărilor din sud-estul Asiei la întâlnirea lor regională de la Singapore în această săptămâna să menţină sancţiunile asupra Coreii de Nord, dar s-a declarat optimist că acordul de a pune capăt programului nuclear nord-coreean va fi implementat. 

"Am iniţiat măsuri de bunăvoinţă, printre altele, un moratoriu privind testele nucleare şi testele de lansare a rachetelor şi 
desfiinţarea terenurilor de teste nucleare", a declarat Ri într-un comunicat remis forumului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). 

"Cu toate acestea, Statele Unite, în loc să răspundă la aceste măsuri, ridică mai tare vocea pentru menţinerea sancţiunilor împotriva RPDC şi nu arată o atitudine de retragere chiar de la declararea sfârşitului războiului, un prim pas fundamental pentru asigurarea păcii în Peninsula Coreea", a adăugat el.

Coreea de Nord, sprijinită de China, a luptat împotriva Sudului şi forţelor ONU conduse de SUA în Războiul din Coreea (1950-53), care s-a încheiat printr-un simplu armistiţiu şi nu un tratat de pace.

AGERPRES

×