x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord ar putea ataca miercuri. Phenianul a dat ultimatum pentru declanşarea unui atac nuclear

Coreea de Nord ar putea ataca miercuri. Phenianul a dat ultimatum pentru declanşarea unui atac nuclear

07 Apr 2013   •   16:41
Coreea de Nord ar putea ataca miercuri. Phenianul a dat ultimatum pentru declanşarea unui atac nuclear

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că va porni loviturile militare în ceea ce se vrea a fi, potrivit avertismentelor lui, declanşarea unui război nuclear împotriva Sudului, precum şi un eventual atac asupra Statelor Unite. Le-a pus în vedere tuturor amasadorilor ţărilor străine de la Phenian să plece, deoarece nu va răspunde de soarta lor în cazul unui război. Inclusiv Ambasada României a fost avertizată în acest sens. Le-a mai spus şi lucrătorilor sud-coreeni care lucrează la centrala nucleară mixtă, sord şi sud-coreeană să o părăsească, după ce lunea trecută le interzisese accesul acolo.

Şi-a instalat rachete
Avertismentul cu declanşarea războiului a intervenit imediat după ce Phenianul a transportat cea de-a doua rachetă nucleară pe coasta de est pentru a o pregăti de lansare împotriva “inamicului” pe care nu l-a specificat însă, acesta putând fi Coreea de Sud, Japonia sau bazele americane din Pacific. Potrivit unei oficialităţi occidentale, rachetele cu care se laudă Kim Jong-Un ar fi fost montate pe lansatoare mobile şi ascunse undeva în buncăre speciale subterane pe coasta de est a Coreei de Nord. “Aparent, Coreea de Nord intenţionează să lanseze rachetele nucleare fără vreun avertisment”, a mai spus oficialitatea care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Nu se cunoaşte deocamdată tipul celei de-a doua rachete nucleare nord-coreene plasate pe coasta de est, dar se bănuieşte că ar fi vorba despre o rachetă intercontinentală balistică de tip KN-08, care nu a fost încă testată de către Phenian, potrivit presei occidentale. 
Între timp, Washingtonul nu a mai dezvăluit nimic despre scutul de apărare pe care l-a plasat în zonă cu scopul de a anihila “din faşă” orice atac al Phenianului, pentru a nu-şi dezvălui planurile faţă de “duşman” şi, de asemenea, pentru a nu-l stârni şi mai mult.
De altfel, tensiunea ce mocneşte la Phenian a determinat Pentagonul să amâne testarea unei rachete intercontinentale, test ce era programat să se desfăşoare săptămâna viitoare, de teamă ca acest exerciţiu să nu fie interpretat în mod greşit de către Phenian şi să devină un pretext pentru declanşarea unui conflict nuclear. Pentagonul a început exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud, ce poartă numele de cod “Foal Eagle” la 1 martie şi urmează să le încheie la 30 aprilie. 

Păreri împărţite
În timp ce unii experţi , precum şi şefi de stat şi de guvern se tem că Phenianul nu glumeşte cu ameninţările privind declanşarea unui “război total”, aşa cum spunea Kim Jong-Un în luna martie, după ce Phenianul a primit noi sancţiuni din partea Consiliului de Securitate, alţii - în special analiştii americani de la Centrul de Studii Strategice– se îngrijorează de ameninţările fără precedent ale liderului nord-coreean. Teoretic, spun analiştii “optimişti” şi nu numai ei, Coreea de Nord nu ar avea armament atât de performat încât să nu poată fi contracarat imediat de către cel american şi al aliaţilor SUA, mai ales că peninsula este, practic, înconjurată de aceştia. De asemenea, se crede că rachetele nucleare nord-coreene nu ar putea să atingă, chiar dacă se presupune că ar reuşi să fie lansate fără a fi distruse a vreuna a “inamicului”, nici Europa, şi nici Statele Unite.

Retorică beligerantă, pentru audienţa internă
Mai mulţi oservatori au afirmat, potrivit BBC, că retorica beligerantă a Coreei de Nord pare să fie destinată “audienţei interne”, pentru ca poziţia tânărului Kim Jong-Un, care i-a urmat la putere tatălui său, Kim Jong-Il în decembrie 2011, după moartea acestuia, să fie astfel şi mai mult întărită în faţa naţiunii. Observatorii au mai spus însă că riscul din punct de vedere al calculelor politice ale Phenianului este limitat, iar riscul unei escaladări majore a crescut pe fondul tensiunilor din ultimele săptămâni. BBC mai scrie că Phenianul îşi dă totuşi seama cât de vulnerabil este, având în vedere situaţia altor ţări ca Siria sau Irak, unde s-au produs revoluţii populare şi foloseşte ameninţările cu războiul cu arme nucleare pentru a distrage atenţia populaţiei de la problemele interne de zi cu zi şi a se proteja astfel de un atac chiar din interiorul ţării.

Situaţia de la Ambasada României
Ambasada României îşi continuă activitatea în contextul actual, dar Bucureştiul evaluează securitatea acesteia în permanenţă, a declarat duminică pentru AFP Ministerul român de Externe.
Autorităţile române sunt în “contact permanent cu partenerii din Uniunea Europeană care dispun de o reprezentare diplomatică la Phenian, pentru a menţine o linie de conduită comună”, se arată în comunicatul MAE pentru AFP. În prezent, la Phenian se află 12 români – diplomaţi, personal auxiliar şi familiile acestora, potrivit ministerului.

×
Subiecte în articol: amenintari coreea de nord