x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord îl laudă pe Donald Trump

Coreea de Nord îl laudă pe Donald Trump

27 Sep 2019   •   19:30
Coreea de Nord îl laudă pe Donald Trump

Coreea de Nord l-a lăudat vineri pe Donald Trump, atribuindu-i înţelepciune şi curaj preşedintelui american și dându-l drept exemplu pozitiv față de alţi „politicieni de la Washington” care sunt „obsedaţi” de o denuclearizare nord-coreeană unilaterală, notează AFP.

Potrivit lui Kim Kye Gwan, consilier în Ministerul nord-coreean de Externe, ideea unui nou summit între Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong-un, „este foarte prezentă în aceste zile în Statele Unite”.

Într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, consilierul aminteşte în mod pozitiv cele trei întâlniri precedente dintre Kim şi Trump, la Singapore, în 2018, la Hanoi, în februarie, şi, în iunie, în Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei.

Aceste evenimente „au fost ocazii istorice” care au permis celor doi lideri să îşi „exprime voinţa politică de a pune capăt” ostilităţii din relaţiile bilaterale, a declarat consilierul nord-coreean.

Totuşi, a adăugat el, în timp ce Coreea de Nord a făcut după aceste summituri „eforturi sincere pentru a stabili încrederea”, Statele Unite şi-au reluat manevrele militare comune cu Coreea de Sud şi au înăsprit sancţiunile lor contra Phenianului.

Kim Kye Gwan a deplâns în comunicatul său că responsabili americani, pe care nu i-a numit, pretind ca Phenianul să îşi abandoneze arsenalul nuclear ca o condiţie prealabilă la orice ameliorare a relaţiilor dintre cele două ţări.

Potrivit consilierului, „este o realitate dură că politiceni de la Washington sunt obsedaţi de afirmaţia „dezarmare nucleară mai întâi”, că aceşti politicieni consideră că statul nord-coreean poate avea „un viitor strălucit numai dacă îşi abandonează mai întâi armele nucleare” şi că au „ideea sucită” că sancţiunile pot forţa Phenianul să demareze dialogul cu Washingtonul.

Cu toate acestea, „am constatat că preşedintele Trump este diferit de predecesorii săi în termeni de simţ politic şi determinare” în atitudinea sa faţă de Coreea de Nord, a continuat consilierul. „Vreau să îmi pun speranţa în alegerile înţelepte şi deciziile curajoase ale preşedintelui Trump”, a mai spus el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord trump