x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord îşi continuă activitatea nucleară

Coreea de Nord îşi continuă activitatea nucleară

22 Aug 2018   •   13:04
Coreea de Nord îşi continuă activitatea nucleară

Coreea de Nord îşi continuă programmul nuclear, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), publicat pe 21 august. Raportul ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul regimului în legătură cu denuclearizare, notează The Guardian.

Într-unul dintre cele mai specifice rapoarte despre activităţile nucleare ale Phenianului, Agenţia ONU a observat activităţi consistente privind extracţia şi concentrarea de uraniu, dar şi construcţii la reactorul nuclear cu apă uşoară.

La summitul istoric dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, din luna iunie, de la Singapore, preşedintele SUA şi liderul Coreei de Nord au căzut de acord în privinţa unei “denuclearizări complete” a peninsulei Coreea. Cu toate acestea, experţii au avertizat chiar de atunci că fără o înţelegere formală între SUA şi Coreea de Nord, Kim va continua să-şi dezvolte programul nuclear.

“Summitul de la Singapore nu a fost un acord nuclear şi nu există nicio înţelegere între Washington şi Phenian care să încurajeze Coreea de Nord să acţioneze diferit.”, a spus Duyeon Kim, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a făcut un nou apel către Coreea de Nord pentru îndeplinirea obligaţiilor internaţionale. De asemenea, acesta a menţionat că agenţia este pregătită să-şi reia inspecţiile oprite în 2009, după expulzarea inspectorilor săi din Coreea de Nord.

×