x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a transferat o a doua rachetă pe coasta de est. Americanii se tem că rachetele ar putea fi lansate pe 15 aprilie

Coreea de Nord a transferat o a doua rachetă pe coasta de est. Americanii se tem că rachetele ar putea fi lansate pe 15 aprilie

05 Apr 2013   •   12:07
Coreea de Nord a transferat o a doua rachetă pe coasta de est. Americanii se tem că rachetele ar putea fi lansate pe 15 aprilie

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, a relatat vineri agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citând un înalt responsabil de la Seul, informează agerpres.ro.

Ministerul Apărării, care a confirmat cu o zi în urmă instalarea unei rachete a Phenianului pe coasta de est, spre Marea Japoniei, nu a comentat aceste informaţii noi.

Potrivit unor surse Yonhap, preluate de AFP, ambele rachete au fost instalate pe lansatoare mobile şi ascunse într-un sit, al cărui scop nu a fost încă stabilit.

"S-a confirmat că la începutul săptămânii, Coreea de Nord a transportat cu trenul (pe coasta de est) două rachete "Musudan" şi le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare", citează Yonhap o sursă militară.

Racheta "Musudan", care a fost arătată în premieră cu ocazia unei defilări militare în octombrie 2010, are teoretic o rază de acţiune de 3.000 de kilometri, având capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia. Aceasta ar putea atinge şi 4.000 de km, în caz de încărcătură lejeră, şi ar putea lovi teoretic insula Guam în Oceanul Pacific, unde se află baze militare americane.

"Nordul este aparent pregătit să tragă cu aceste rachete fără avertisment", a declarat un înalt responsabil sud-coreean.

Presa sud-coreeană şi japoneză a relatat joi că Nordul a poziţionat, se pare, pe coasta sa estică o baterie de "Musudan". Surse militare, citate de Yonhap, au declarat că regimul de la Phenian ar putea să lanseze o rachetă la 15 aprilie, data-aniversară de la naşterea fondatorului regimului comunist nord-coreean, Kim Il-Sung, care a decedat în 1994.

Aceeaşi informaţie a fost confirmată de experţi americani, potrivit cărora lansarea rachetei ar putea fi efectuată într-una din zile, între 15 şi 25 aprilie, şi este dedicată aniversării a 101 de ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) Kim Il-sung. 

×
Subiecte în articol: racheta coreea de nord coreea de nord