x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord renunţă la testarea armelor în schimbul primirii de alimente. SUA anunţă acordul ca pe o mare victorie

Coreea de Nord renunţă la testarea armelor în schimbul primirii de alimente. SUA anunţă acordul ca pe o mare victorie

29 Feb 2012   •   17:24
Coreea de Nord renunţă la testarea armelor în schimbul primirii de alimente. SUA anunţă acordul ca pe o mare victorie

Statele Unite au anuntat miercuri ca regimul de la Phenian a acceptat aplicarea unui moratoriu privind lansarile de rachete cu raza lunga de actiune, teste nucleare si activitati de imbogatire a uraniului la complexul de la Yongbyon.

Mai mult, conform cotidianului britanic Telegraph, care citeaza AFP, Coreea de Nord a acceptat revenirea inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pentru supervizarea moratoriului privind activitatile de imbogatire a uraniului de la Yongbyon, expulzati inca din 2009.

In schimb, Phenianul va primi anual, sub forma de ajutor umanitar, 240.000 de tone de alimente, absolut necesare intr-o tara in care foametea s-a instalat inca de la inceputul anilor '90.

Acordul, anuntat de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, intervine in ciuda scepticismului american in privinta luarii unor decizii majore de catre Kim Jong-un, cel care a preluat puterea de la tatal sau, Kim Jong-il, decedat in decembrie 2011

×