x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord: Sancțiuni menținute

Coreea de Nord: Sancțiuni menținute

09 Iul 2018   •   13:50
Coreea de Nord: Sancțiuni menținute

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a dat asigurări, ieri, la Tokyo, că sancţiunile impuse Phenianului vor fi menţinute până la denuclearizarea „completă şi total verificabilă” a Coreei de Nord.

Într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni cu omologii săi nipon şi sud-coreean, şeful diplomaţiei americane a insistat pe importanţa verificării acestui proces. „Va exista o verificare legată de denuclearizarea completă. Este ceea ce au acceptat atât preşedintele Trump, cât şi preşedintele Kim”, a afirmat Pompeo, care a mai explicat că denuclearizarea trebuie să cuprindă toate categoriile de arme şi că „nord-coreenii înţeleg şi nu au contestat acest lucru”. Mike Pompeo, care a venit la Tokyo după două zile de convorbiri cu responsabili nord-coreeni la Phenian, a subliniat că atât el, cât şi preşedintele Trump consideră că „aceste eforturi de pace merită făcute”, după ce, sâmbătă seara, Coreea de Nord a denunţat metodele „gangstereşti” prin care SUA negociază dezarmarea nucleară. Phenianul a apreciat, sâmbătă, într-un comunicat al Ministerului de Externe, că partea americană a încălcat spiritul acordului de la 12 iunie, de la Singapore, dintre liderii american şi nord-coreean, şi a denunţat „cererile unilaterale şi avide” ale americanilor. Anterior, secretarul de Stat al SUA declara că discuţiile pe care le-a avut sâmbătă la Phenian cu mâna dreaptă a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, au fost „productive”. Cele două zile de discuţii au avut ca scop stabilirea unui plan concret de denuclearizare.

 

Phenianul a transmis că hotărârea sa de a renunţa la programele nucleare s-ar putea clătina, după ce SUA au cerut denuclearizarea unilaterală.

 

Mike Pompeo s-a dovedit un interlocutor incomod pentru Phenian

×