x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Toţi ochii pe Coreea de Nord. Se pregăteşte ceva "mai măreţ" decât un test nuclear

Toţi ochii pe Coreea de Nord. Se pregăteşte ceva "mai măreţ" decât un test nuclear

27 Ian 2013   •   14:39
Toţi ochii pe Coreea de Nord. Se pregăteşte ceva "mai măreţ" decât un test nuclear

Coreea de Nord a avertizat că va lua "măsuri substanţiale de mare importanţă" la câteva zile după ce anunţase planurile unui test nuclear, afirmaţiile venind în contextul în ONU a adoptat o rezoluţie prin care un eventual test nuclear va fi întâmpinat cu "acţiuni substanţiale" din partea Naţiunilor Unite.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Kim Jong-un după o întâlnire cu cu generalii ţării. Coreea de Nord a făcut o serie de astfel de anunţuri de când sancţiunile împotriva sa au fost înăsprite. Joi, Coreea de Nord şi-a anunţat planurile pentru un test nuclear "de nivel înalt". După o zi, Coreea de Nord şi-a ameninţat vecinii din sud cu un set de "contra-măsuri fizice" în cazul în care ar sprijini sancţiunile impuse de ONU.

Potrivit media nord-coreene, preşedintele Kim Jong-un a stabilit "sarcini specifice de mare importanţă" generalilor, în timpul întrevederii. De asemenea, în ziarul oficial al partidului, Rodong Sinmun, a apărut un eseu, sâmbătă, în care se spune că "testul nuclear este cerinţa poporului".

"Este dorinţa poporului să facem ceva, nu doar un test nuclear, dar ceva şi mai măreţ. Consiliul de Securitate al ONU nu ne dă de ales".

O rezoluţie ONU, adoptată marţea trecută, la propunerea SUA, cu acordul Chinei, a vizat adoptarea de "acţiuni semnificante" în cazul în care Coreea de Nord va merge mai departe cu planurile testului nuclear.

Rezoluţia a venit ca răspuns la lansarea pe orbită, luna trecută, a unui satelit nord-coreean, despre care SUA, Coreea de Sud şi Japonia au afirmat că a fost, de fapt, doar un test pentru rachetele cu rază lungă de acţiune.

De altfel, Japonia a lansat, azi, pe orbită un satelit de spionaj, menit să supravegheze activităţile Coreei de Nord. Potrivit agenţiei nipone de explorare spaţială (Jaxa), satelitul s-a plasat pe orbită cu succes şi este operaţional. 

×