x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord vrea să fabrice o rachetă mai puternică, după eşecul de vineri

Coreea de Nord vrea să fabrice o rachetă mai puternică, după eşecul de vineri

de Mediafax    |    16 Apr 2012   •   14:46
Coreea de Nord vrea să fabrice o rachetă mai puternică, după eşecul de vineri

Lansarea unei rachete nord-coreene, saptamana precedenta, face parte dintr-un program spatial demarat de catre regimul comunist pentru "dezvoltarea sa economica", fiind destinat dezvoltarii unei rachete mai puternice, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Un oficial nord-coreean care participa la acest program demarat anul acesta a afirmat, sub protectia anonimatului, ca Phenianul intentioneaza sa dezvolte o racheta mai puternica decat Unha-3, cea care a explodat vineri, la doua minute de la decolare, conform publicatiei japoneze Choson Sinbo.

"Cercetatorii si inginerii (nord-coreeni) nu vor renunta niciodata" in pofida esecului lor, a sustinut Choson Sinbo.

Presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a avertizat luni in legatura cu posibilitatea unei inarmari care ar putea ruina regimul comunist, afectat de o lipsa puternica de alimente.

"Coreea de Nord isi poate imagina ca ar putea ameninta lumea si promova unitatea sa interna datorita armelor nucleare si rachetelor, in timp ce in realitate trebuie sa treaca de alte pericole mult mai mari", a declarat Lee Myung-bak. "Am vazut clar cum Uniunea Sovietica s-a prabusit incepand inarmarea".

Phenianul a esuat vineri lansarea unei rachete pentru a pune pe orbita a unui satelit civil de observare terestra.

Acest fiasco a costat regimul comunist aproximativ 850 de milioane de dolari (652 milioane de euro), cu care putea cumpara 2,5 milioane de tone de grau hranind timp de sase ani cei aproximativ sase milioane de nord-coreeni aflati in dificultate, a sustinut seful statului sud-coreean.

Coreea de Nord a fost afectata de foamete in anii '90, perioada in care sute de mii de oameni au murit.

"Singura modalitate de supravietuire a Coreei de Nord este sa renunte la armele nucleare si sa coopereze cu restul tarilor in sensul reformei si a deschiderii", a adaugat Lee Myung-bak.

Occidentalii si aliatii lor asiatici, Japonia si Coreea de Sud, acuza Phenianul ca detine bombe nucleare si ca a facut cateva teste atomice pentru a face mai multe bombe atomice in miniatura pe care apoi sa le ataseze pe rachete.

×