x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Sud cere Coreei de Nord să renunţe la rachete şi să-şi plătească datoriile

Coreea de Sud cere Coreei de Nord să renunţe la rachete şi să-şi plătească datoriile

07 Dec 2012   •   13:10
Coreea de Sud cere Coreei de Nord să renunţe la rachete şi să-şi plătească datoriile
Sursa foto: DONG-A ILBO/AFP

Coreea de Sud cere vecinilor de la nord să renunţe la programul de rachete cu rază lungă de acţiune şi să reînceapă plata milioanelor de dolari pe care Seulul le-a împrumutat regimului comunist ca ajutor alimentar, informează AFP.

În perioada 2000-2007, Coreea de Nord a primit 2,6 tone de ajutoare alimentare din partea Coreei de Sud, în valoare de 720 de milioane de dolari. Ajutorul, rambursabil pe 20 de ani, a fost oferit în condiţii avantajoase, scadenţa iniţială fiind de 5,83 de milioane de dolari. Începând din iunie, datoria nu a mai fost rambursată, potrivit ministerului sud-coreean însărcinat cu afaceri privind cele două state coreene.

"În timp ce nu îşi rambursează datoria şi poporul său suferă de lipsuri alimentare, Coreea de Nord prevede lansarea unei rachete. Este o risipă de bani care ar putea hrăni locuitorii săi timp de mai mulţi ani", a denunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, Kim Hyung-Suk.

Într-un raport, publicat joi, acelaşi minister aprecia la 1,3 miliarde de dolari cheltuielile angajate în 2012 de Coreea de Nord pentru dezvoltarea rachetelor.

Phenianul intenţionează să lanseze o rachetă, în perioada 10-22 decembrie, cu scopul de a plasa pe orbită un satelit de observaţie terestră, în urma unei analize a unor greşeli comise în timpul unei lansări anterioare, în aprilie, care s-a soldat cu un eşec.

Coreea de Sud, dar şi Statele Unite, Japonia, Rusia şi numeroase state occidentale acuză regimul nord-coreean că vrea să procedeze la un nou test de rachetă balistică, încălcând rezoluţii ONU.

×