x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câştigat alegerile prezidenţiale

Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câştigat alegerile prezidenţiale

09 Mai 2017   •   15:46
Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câştigat alegerile prezidenţiale
Sursa foto: Seul

Moon Jae-In, veteran al luptei pentru drepturile omului, favorabil unei forme de reconciliere cu Phenianul, a câştigat marţi detaşat alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Yonhap. 

Moon Jae-In, marele favorit al scrutinului şi candidat al Partidului Democrat de centru-stânga, a obţinut 41,4% din voturi, potrivit sondajului realizat de trei canale de televiziune - MBC, KBS şi SBS. 

Conservatorul Hong Joon-Pyo a ieşit pe locul al doilea cu 23,3% din voturi, urmat de centristul Ahn Cheol-Soo cu 21,8% din sufragii. 

Yoo Seong-Min din partea micului partid conservator Bareun a obţinut 7,1% din sufragii, în timp ce Sim Sang Jeung din partea Partidului Justiţiei (de stânga) a obţinut 5,9% din voturi, informează DPA. 

Birourile de vot s-au deschis marţi la ora locală 06:00 (luni, 21:00 GMT) în Coreea de Sud pentru alegeri prezidenţiale organizate după demiterea preşedintei Park Geun-Hye, pusă sub acuzare într-un scandal de corupţie. 

O victorie a lui Moon Jae-In (64 de ani) ar permite alternanţa la putere după zece ani de domnie a conservatorilor şi ar putea însemna o schimbare considerabilă de politică, faţă de Phenian, dar şi faţă de aliatul şi protectorul american. 

Sud-coreenii s-au prezentat în număr mare la vot - 75% conform Yonhap, citând datele furnizate de Comisia Electorală Centrală cu o oră înainte de închiderea urnelor de vot la ora 20:00 locală (11:00 GMT). Mai mult de 11 milioane din cei 42,5 milioane de alegători înregistraţi au votat deja săptămâna trecută, a informat ziarul Chosun Ilbo. 

Sondajele realizate înainte de ziua alegerilor l-au prezentat pe Moon - care a pierdut în faţa lui Park în alegerile din 2012 - ca având cele mai mari şanse de a deveni preşedinte al Coreii de Sud pentru următorii cinci ani.

Sursa:  www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: coreea de sud moon jae-in