x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coronacriza: China se disculpă

Coronacriza: China se disculpă

09 Iun 2020   •   22:30
Coronacriza: China se disculpă

Administraţia de la Beijing a respins vehement, marţi după-amiază, concluziile unui studiu efectuat de universităţile Harvard şi Boston, care sugerează că noul coronavirus începuse să se răspândească prin oraşul chinez Wuhan în vara anului 2019, informează cotidianul Financial Times.

Cercetători de la universităţile Harvard şi Boston au ajuns la concluzia că epidemia de coronavirus ar fi izbucnit în august 2019, după analizarea imaginilor obţinute prin sateliţi asupra parcărilor spitalelor din Wuhan şi după depistarea în motorul chinez de căutări online Baidu a întrebărilor frecvente despre simptome precum tuse şi diaree.

"Am observat tendinţe în creştere ale traficului rutier spre spitale şi ale căutărilor online la sfârşitul verii şi începutul toamnei 2019", au scris cercetătorii într-un studiu.

Însă Administraţia de la Beijing a respins imediat concluziile. "A extrage aceste concluzii din fenomene precum traficul rutier este extrem de ridicol", a reacţionat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

Comentând studiul, Paul Digard, profesor de Virologie la Universitatea din Edinburgh, a declarat: "Utilizarea datelor motoarelor de căutare online şi imagini din satelit ale traficului spre spitale pentru detectarea epidemiilor este o idee interesantă, care are o oarecare validitate. Cu toate acestea, este important să amintim că aceste date sunt doar corelative şi că, aşa cum admit şi autorii, nu poate fi identificată cauza creşterii traficului. Ar fi fost interesant şi poate mai convingător să observăm şi analize asupra altor oraşe, din afara provinciei Hubei".

Opinia ştiinţifică actuală este că noul coronavirus provine de la lilieci şi s-a transmis printr-un alt animal la oameni în Wuhan, în noiembrie sau decembrie 2019, posibil într-o piaţă de animale vii.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coronavirus China