x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coronavirus se răspândește cu viteza unei pandemii

Coronavirus se răspândește cu viteza unei pandemii

de Şerban Mihăilă    |    25 Feb 2020   •   07:29
Coronavirus se răspândește cu viteza unei pandemii

Efectele devastatoare produse în ultimele zile de Covid-19 și răspândirea sa extrem de rapidă a crescut brusc îngrijorarea comunității internaționale, alarmată de perspectiva reală ca epidemia de coronavirus să se transforme într-o pandemie la nivel global. De altfel, situațiile combinate ale contaminărilor din Coreea de Sud, Iran și Italia indică stagiile timpurii ale unei pandemii, avertizează experții internaționali. În fiecare dintre aceste țări, mecanismul de răspândire a virusului e diferit de cel din China.

 

Cu peste 79.000 de cazuri confirmate și mai mult de 2.600 de decese raportate în întreaga lume, epidemia de coronavirus izbucnită în China riscă să devină, în scurt timp, o pandemie devastatoare, în condițiile în care cercetătorii nu au descoperit până acum niciun vaccin capabil să oprească noul coronavirus, avertizează tot mai mulți experți internaționali. Citat de BBC, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a arătat extrem de îngrijorat de evoluția Covid-19, insistând că fereastra de oportunitate pentru „limitarea” răspândirii virusului „se îngustează” de la o zi la alta. La rândul său, Paul Hunter, profesor la University of East Anglia, din Marea Britanie, a declarat că erupția cazurilor din afara granițelor Chinei este „foarte alarmantă”. Până ieri după-amiază, coronavirusul se răspândise în 34 de țări sau regiuni, în afara Chinei, unde se înregistrau peste 1.500 de contaminări și 36 de decese, iar apariția de noi focare de contaminare în Europa și Orientul Mijlociu a provocat o teamă fără precedent. De altfel, numai ieri, au fost raportate primele cazuri de coronavirus în Irak, Afganistan, Kuweit și Bahrain.

 

Bilanț înspăimântător

O evidență a ultimelor cifre raportate de autoritățile naționale de sănătate, publicată ieri de Associated Press, arăta că erau aproape 2.600 de decese în China și aproximativ 77.150 de cazuri confirmate, cele mai multe în provicia centrală Hubei. Alte state și regiuni care au raportat contaminări și decese până ieri erau Iran (61 de cazuri înregistrate, 12 decese), Hong Kong  (79 de cazuri, 2 decese), Coreea de Sud (833 de cazuri, 8 decese), Italia( 230 de cazuri confirmate, 7 decese), Japonia (838 de cazuri, fiind incluse cele 691 de persoane infectate, aflate la bordul navei de croazieră ancorate în portul Yokohama, 4 decese), Taiwan (30 de îmbolnăviri, 1 deces), Franța (12 cazuri, 1 deces), Filipine (3 cazuri, 1 deces). Alte state europene, precum Germania, Marea Britanie, Belgia, Spania, Rusia dar și Statele Unite, Australia și Canada au raportat cazuri de coronavirus.

 

Triunghiul morții

Situațiile combinate ale contaminărilor din Coreea de Sud, Iran și Italia indică stagiile timpurii ale unei pandemii, avertizează experți internaționali, citați de BBC. Situația din Iran, țara în care au fost înregistrate cele mai multe decese după China, îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății cel mai tare, deoarece virusul se răspândește cu repeziciune în mai multe orașe, riscând să contamineze și țările din vecinătate. De altfel, Armenia și-a închis granița cu Iranul timp de două săptămâni și a suspendat traficul aerian. O măsură similară, închiderea graniței terestre și suspendarea traficului aerian, a luat și Turcia. Potrivit BBC, primul caz de contaminare din Liban este cel al unei persoane care venise din Iran. Cele mai multe contaminări din Iran au avut loc în Qom, oraş sfânt al musulmanilor şiiţi, informează Reuters. „Virusul a venit din China în oraşul Qom. Un comerciant din Qom, care a decedat în urma infectării cu coronavirus, călătorea frecvent în China. Deşi cursele aeriene între cele două ţări erau suspendate, el a folosit zboruri indirecte”, a precizat, duminică, ministrul Sănătăţii, Saeed Namaki, citat de Reuters. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă Coreea de Sud, țara cu cel mai mare număr de cazuri confirmate în afara Chinei. Numai ieri, autoritățile de la Seul au raportat un număr de 231 de cazuri de persoane infectate, crescând bilanțul celor contaminați la peste 830. Peste 7.700 de militari au fost plasați în carantină, după ce 11 soldați au fost infestați cu coronavirus. Între timp, Italia pare să fi devenit poarta de intrare a virusului pe continentul european și statul cel mai afectat din Europa. Locuitorii din două regiuni, Lombardia și Veneto, situate în nordul țării, au fost sfătuiți să stea în casă, 12 orașe fiind plasate în carantină încă de duminică. La miezul nopții de duminică spre luni s-a închis și Carnavalul de la Veneția, mai devreme cu două zile. Până pe 1 martie, şcolile şi universităţile vor fi închise, iar toate manifestaţiile vor fi anulate în regiunea Veneto, unde au fost înregistrate zeci de cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Și în Lombardia au fost înregistrate numeroase cazuri, majoritatea în orașe mici din zona rurală, însă au fost raportate infecții și în Milano și Torino. Primarul din Milano a luat decizia de a închidere şcolile şi universităţile pentru o săptămână. Domul din Milano a fost, de asemenea, închis. Concomitent, Austria a decis, duminică, suspendarea tuturor trenurilor către și dinspre Italia, din cauza epidemiei de coronavirus, după ce doi pasageri au prezentat simptome de infectare cu virusul Covid-19.

 

Să rezistăm până la primăvară!

Chiar dacă planeta va fi confruntată cu o pandemie, limitarea vitezei de răspândire a virusului rămâne extrem de importantă, susține BBC. Dacă țările afectate vor reuși să limiteze proporțiile efectelor devastatoare ale coronavirusului până la sfârșitul iernii, există speranța ca temperaturile mai ridicate să reducă timpul de supraviețuire a virusului în aer, afirmă cercetătorii citați de BBC.

Xi recunoaște că autoritățile au greșit

Președintele chinez, Xi Jinping, a recunoscut existenţa unor „lacune” în acţiunile de răspuns ale autorităților în vederea combaterii epidemiei. Coronavirus este cea mai gravă urgenţă sanitară care a lovit China de la fondarea regimului comunist, în 1949.

Trebuie să tragem învăţăminte din lacunele apărute în răspunsul la epidemie.”

Xi Jinping

 

 

×