x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupti in jurul lui Jacques Chirac

Corupti in jurul lui Jacques Chirac

18 Feb 2004   •   00:00

Apropiatii presedintelui francez, chemati in fata justitiei.

Presedintele francez, Jacques Chirac, isi vede amenintata pozitia de un nou scandal de proportii, dupa ce inca doi politicieni din coalitia de guvernare au fost condamnati pentru finantarea ilegala a unui partid. ANA ILIE

Recent, un tribunal francez l-a condamnat la 18 luni de inchisoare cu suspendare pe fostul lider al Uniunii Miscarii Populare (UMP) a presedintelui Chirac, Alain Juppe., implicat intr-un caz de deturnare de fonduri. Verdictele justitiei franceze in cazul similar al lui Renaud Donnedieu de Vabres, purtatorul de cuvant al UMP, si Franois Leotard, fostul ministru al Apararii, au zguduit ieri din temelii politica franceza.

VERDICT.Leotard, in varsta de 61 de ani, a primit 10 luni de inchisoare cu suspendare, pentru ca a transferat 760.000 de euro dintr-un fond ministerial pentru a finanta fostul sau Partid Republican. La randul sau, Donnedieu de Vabres, fost ministru pentru Afaceri Europene, a fost amendat cu 15.000 de euro pentru ca l-a ajutat pe Leotard sa ascunda urmele operatiunii. Ambii barbati au fost acuzati de spalare de bani, iar Leotard a fost condamnat si pentru finantare ilegala a unui partid.

CEVA OBISNUIT. Desi acum este retras din politica, Leotard neaga ca ar fi comis asa o ilegalitate. In plus, a aruncat vina pe intregul esichier politic francez, amintind procurorilor ca practica finantarii partidelor din banii publici este destul de raspandita atat printre partidele franceze de dreapta, cat si de stanga.

MOMENT DIFICIL. Noul scandal al coruptilor din coalitia franceza de guvernare vine intr-un moment dificil pentru Chirac. Pozitia Presedintiei franceze a fost deja fisurata de condamnarea rasunatoare a prietenului sau intim Alain Juppe si de faptul ca Chirac i-a luat apararea pana in ultima clipa, in pofida numeroaselor dovezi incriminante.

×
Subiecte în articol: externe