x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cotidianul german Bild propune o "kippah de decupat" pentru combaterea antisemitismului

Cotidianul german Bild propune o "kippah de decupat" pentru combaterea antisemitismului

27 Mai 2019   •   13:08
Cotidianul german Bild propune o "kippah de decupat" pentru combaterea antisemitismului

Cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, propune în ediţia sa de luni o "kippah de decupat", pentru combaterea extremismului, într-o ţară în care se înregistrează o amplificare a atacurilor împotriva evreilor, informează AFP.

Comisarul guvernului german pentru combaterea antisemitismului, Felix Klein, a atenţionat sâmbătă împotriva purtării de kippah în Germania. Imediat s-au făcut auzite mai multe voci în Germania şi Israel care au contestat acest apel şi au estimat că evreii trebuie să-şi asume apartenenţa religioasă.

Consiliul central al evreilor din Germania a atenţionat deja de mai multe ori împotriva purtării kippah, acoperământ pentru cap la bărbaţii evrei.

Bild a decis să ia parte la această dezbatere, îndemnându-şi cititorii "să fie solidari cu vecinii (lor) evrei, să-şi construiască propria (lor) kippah în patru etape simple şi să înalţe drapelul împotriva antisemitismului". Cititorii pot decupa kippah, pe care figurează o stea a lui David, de pe prima pagină a cotidianului.

Anul trecut, alte două cotidiane germane, TAZ şi Tagesspiegel, le-au propus deja alegătorilor lor să decupeze o kippah pe care au publicat-o pe prima pagină. Această iniţiativă avea drept scop denunţarea unui atac antisemit survenit cu câteva zile înainte şi care a şocat foarte tare Berlinul, când un israelian purtând kippah a fost lovit cu cureaua de un sirian, într-un cartier select din Prenzlauer Berg. Victima a putut filma o parte din scenă şi a postat-o pe internet.

Puterile politice germane şi-au exprimat în mod deschis îngrijorarea în legătură cu un antisemitism importat de imigranţi veniţi din ţări ostile Israelului, precum sirieni, irakieni sau afgani sosiţi în masă în Germania, între 2015 şi 2016.

Cu toate acestea, ultimele statistici ale Ministerului de Interne german au arătat că autorii de delicte cu caracter antisemit proveneau, într-o majoritate zdrobitoare (90%), din mediile de extremă dreapta.

În pofida deceniilor de căinţă pentru Holocaust, Germania nu face excepţie într-o Europă unde, la fel ca în Franţa, atacurile împotriva evreilor sunt răspândite.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: antisemitism germania