x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cotidianul Kommersant: SUA vor să suspende cooperarea nucleară cu Rusia

Cotidianul Kommersant: SUA vor să suspende cooperarea nucleară cu Rusia

08 Apr 2014   •   16:03
Cotidianul Kommersant: SUA vor să suspende cooperarea nucleară cu Rusia

Washingtonul are în vedere suspendarea cooperării cu Moscova în cadrul programului pentru securitate nucleară Nunn-Lugar din cauza crizei din Ucraina, a informat marţi cotidianul rus Kommersant, citându-o pe Anne Harrington, responsabil al Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară a SUA, relatează Ria Novosti, citată de Agerpres.

'Am suspendat toate lucrările privind protecţia companiilor nucleare din Rusia. În prezent, între 40 şi 70% din echipamentele necesare sunt instalate, însă trebuie să amânăm finalizarea lucrărilor', a precizat Anne Harrington.

Lansat în 1991, programul Nunn-Lugar prevede acordarea de ajutor american pentru fostele republici sovietice în domeniul distrugerii armelor nucleare şi chimice. Bugetul total al programului se ridică la 8,79 de miliarde de dolari, afirmă Kommersant.

În 2012, Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că propunerile Washingtonului cu privire la prelungirea programului nu corespunde cu intenţiile Moscovei. Statele Unite s-au arătat apoi dispuse să negocieze pe această temă.

Ambele părţi au fost de acord ulterior să reformeze programul înainte de a încheia în iunie 2013 un acord interimar care a redus numărul de proiecte comune ruso-americane şi a limitat accesul inspectorilor americani la site-urile nucleare.

Cu toate acestea, cele două ţări au fost de acord să continue cooperarea în ceea ce priveşte securitatea materialelor radioactive, gestionarea uraniului îmbogăţit şi staţionarea submarinelor nucleare. Toate aceste proiecte vor fi de acum suspendate.

Washingtonul renunţă în special la proiectele care implică transferul de plutoniu şi uraniu puternic îmbogăţit într-un depozit unic, precum şi la implementare sistemului de protecţie a complexelor Oziorsk (Urali) şi Arzamas-16 (centrul Rusiei).

×
Subiecte în articol: cooperrare nucleara Rusia sua kommersant