x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COVID-19: Pandemia ar putea dura până în august

COVID-19: Pandemia ar putea dura până în august

de Şerban Mihăilă    |    18 Mar 2020   •   10:49
COVID-19: Pandemia ar putea dura până în august

Pandemia de coronavirus ar putea continua până în iulie sau în august, a anunțat cel mai puternic om al planetei, președintele Donald Trump, după ce a primit o serie de informări de la oficialități de rang înalt din domeniul medical. El a avertizat că, până atunci, pericolul reprezentat de COVID-19 este cât se poate de real, iar americanii trebuie să-l ia în serios. Previziunea lui Trump este cu o lună mai pesimistă decât cea a chinezilor, care susțin că pandemia s-ar putea sfârși în iunie, dacă țările afectate iau măsuri drastice.

 

„O să vedem ce se întâmplă. Poate o să dispară în august, poate în iulie”, a declarat, luni seară, șeful Casei Albe, referindu-se la durata pandemiei de coronavirus, într-o conferință de presă organizată după ce președintele s-a întâlnit cu principalii responsabili americani din domeniul sănătății. Apoi, timp de o oră, Donald Trump a prezentat o serie de recomandări pentru scăderea vitezei de răspândire a COVID-19 în SUA. Între acestea, figurează închiderea școlilor în zonele cele mai contaminate, evitarea adunărilor formate din mai mult de zece persoane, a călătoriilor, precum și a barurilor și restaurantelor, iar persoanele în vârstă au fost sfătuite să rămână acasă. Peste 15 zile, lista prezentată de Trump ar urma să fie revizuită. Trump i-a avertizat însă pe americani să fie extrem de „vigilenți” în privința măsurilor de protecție, deoarece pericolul reprezentat de coronavirus este cât se poate de real. Deocamdată, SUA nu se izolează la nivel național, așa cum au făcut-o, spre exemplu, Franța și Canada, care și-au închis granițele total față de cetățenii străini. Unele state americane au adoptat însă propriile măsuri restrictive. New York a anunțat că, „atât timp cât va fi necesar”, va închide barurile, restaurantele, sălile de gimnastică, teatrele, cinematografele și cazinourile, după ora 8 seara, iar New Jersey a impus „interdicția de circulație” între orele 8 seara și 5 dimineața pentru „toate călătoriile care nu sunt esențiale”. Concomitent, primarul din San Francisco a anunțat închiderea orașului, începând de marți, de la miezul nopții. El a interzis locuitorilor să mai iasă din casă, cu excepția cazurilor când merg la doctor sau la magazinele alimentare. Alte state de pe teritoriul SUA au anunțat închiderea școlilor. Până ieri,numărul americanilor infectați cu COVID-19 era de peste 4.700, iar cel al persoanelor decedate de 100.

China „importă” viruși din Europa

Previziunea lui Trump asupra duratei pandemiei este cu o lună mai pesimistă decât cea a chinezilor. Recent, directorul Centrului Naţional de Cercetări Clinice pentru Boli Respiratorii din China, Zhong Nanshan, a anunţat că pandemia ar putea lua sfârşit în iunie, dacă ţările cele mai afectate vor lua măsuri suficiente. În momentul de față, rata îmbolnăvirilor s-a micșorat în China, țară care a ajuns să „importe” virusul din Europa, pe măsură ce chinezii se reîntorc acasă. În ultima lună, Europa a devenit principalul focar al pandemiei de coronavirus. 

COVID-19 nu va dispărea

În pofida declarațiilor lui Trump, care vorbește despre „sfârșitul pandemiei”, Justin Lessler, profesor asociat în epidemiologie la Universitatea John Hopkins din Baltimore, avertizează că, de acum înainte, vom fi nevoiți să ne obișnuim cu acest virus, care nu va dispărea. În timpul primului său „val”, pe care îl trăim acum, virusul traversează planeta, infectând între 40 și 70 la sută din populație, susține el în „The Washington Post”. Cu trecerea timpului, pe măsură ce oamenii vor dezvolta o imunitate parțială sau de lungă durată și, concomitent, va apărea o medicamentație adecvată, boala se va transforma într-o „epidemie sezonieră” obișnuită, cu efecte incomparabil mai mici decât cele de astăzi.

Primul val al pandemiei ar putea infecta peste jumătate din populația globului”.

Justin Lessler, profesor asociat în epidemiologie la Universitatea John Hopkins din Baltimore

×