x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COVID-19 reizbucnește în Coreea de Sud!

COVID-19 reizbucnește în Coreea de Sud!

de Şerban Mihăilă    |    11 Mai 2020   •   08:00
COVID-19 reizbucnește în Coreea de Sud!
Sursa foto: pixabay.com

Autoritățile de la Seul se confruntă cu amenințarea unui al doilea val de COVID-19, într-un moment în care tocmai începuseră să ridice anumite restricții impuse din cauza pandemiei. Infecțiile au reizbucnit la sfârșitul săptămânii trecute, atingând un maxim, după o aparentă acalmie de câteva săptămâni. În consecință, cluburile de noapte și barurile din capitala sud-coreeană au fost din nou închise, iar președintele țării a formulat un avertisment dur.

 

„Nu s-a terminat încă!”, a recunoscut, ieri, președintele Moon Jae-in în fața națiunii, avertizând asupra unui al doilea val al COVID-19, după ce un nou focar de infecție a demonstrat că virusul ucigaș se poate răspândi extrem de rapid, oricând și oriunde. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Coreea de Sud a anunțat, duminică, 34 de noi infecții, cel mai mare număr înregistrat din data de 9 aprilie. Focarul a fost generat de clienți ai unor cluburi dintr-un cartier din Seul, în care viața de noapte este foarte intensă. De altfel, 26 dintre noile cazuri au fost legate de un bărbat de 29 de ani, care, în urmă cu o săptămână, frecventase cinci baruri și cluburi de noapte din cartierul Itaewon. Potrivit Reuters, autoritățile din domeniul sănătății au avertizat că numărul de infecții poate exploda din nou, deoarece se estimează că aproximativ 7.200 de persoane aflate în localurile de noapte ar fi putut intra în contact cu tânărul contaminat, în seara respectivă. „Lipsa de grijă poate duce la o explozie a infecțiilor”, a afirmat primarul capitalei, Park Won-soon, care a anunțat apoi închiderea, pe o perioadă nedefinită, a peste 2.100 de baruri, cluburi de noapte și discoteci. La rândul lui, guvernatorul provinciei Gyeonggi, care înconjoară orașul Seul, a decretat închiderea cluburilor de noapte pentru o perioadă de două săptămâni. Creșterea îngrijorătoare a cazurilor de infectare vine într-un moment în care viața cotidiană începuse să se întoarcă la normal, după ce, miercurea trecută, guvernul sud-coreean relaxase regulile de distanțare socială.

 

Modelul sud-coreean             

Potrivit oficialităților de la Seul, 10.874 de sud-coreeni au fost contaminați, până ieri, de la începutul pandemiei, dintre care 256 de persoane au decedat. Coreea de Sud a fost, în faza inițială a pandemiei, una dintre cele mai afectate dintre țările lovite de noul coronavirus, în afară de China. Deși nu a impus măsura obligatorie de „închidere totală”, Coreea de Sud a adoptat reguli stricte de distanțare socială, fiind oferită în toată lumea drept un model de luptă pentru stoparea răspândirii COVID-19. Între măsurile utilizate pentru combaterea virusului se numără testarea masivă și o strategie agresivă de identificare a persoanelor suspecte de infectare, inclusiv prin intermediul telefoniei mobile. Coreea de Sud, cea de-a patra economiei a Asiei, cu o populație de aproximativ 52 de milioane de locuitori, este considerată una dintre țările care au făcut față cu brio pandemiei, fără măsurile draconice de închidere impuse de alte state.

 

Noul focar de infecție, apărut în locuri de distracție, ne arată că și în faza de stabilizare a crizei, situații similare pot reîncepe oricând și oriune, într-un spațiu închis și aglomerat!

Președintele Moon Jae-in

×