x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cozi pentru preşedinte

Cozi pentru preşedinte

26 Oct 2011   •   21:00
Cozi pentru preşedinte

Comisia Electorala Centrala din Bulgaria urma sa anunte ieri, pana la mizeul noptii, rezultatele finale ale celor doua scrutine organizate duminica in aceasta tara. Cu mai multe ore inainte de mult-astepta­tul anunt, ministrul de Interne, Tvetan Tvetanov, si-a cerut scuze pentru felul in care s-au desfasurat ale­­gerile '2 in 1' din 23 octombrie. Ale­­gatorii au fost chemati la urne du­­minica pentru a vota in cadrul unui scrutin dublu si, se pare, de­ci­zia autoritatilor de la sud de Du­na­re nu a fost prea inteleapta. 'Aceasta este prima data cand au loc simultan alegeri prezidentiale si locale. Acest lucru a ingreunat or­ga­nizarea procesului. Imi cer scuze pentru inconveniente' (...), a spus Tvetanov, citat de novinite.com.

Tensiunea si oboseala cumulate de membrii comisiilor electorale si-au spus la un moment dat cuvantul. Pana marti la miezul noptii, procesele-verbale intocmite in urma alegerilor la Sofia, Sliven si Petrich nu fusesera depuse. Marti seara, sefii birourilor electorale inca mai stateau la cozi pentru a preda documentele, iar o femeie din Burgas a lesinat si a avut nevoie de inter­ven­tia medicilor de la camera de garda pentru a-si reveni. Colegii sai au declarat postului de televiziune bTV ca femeia a sarit peste mese si nu a consumat suficienta apa pentru a se hidrata. Comisia Electorala a mentinut deschise 12 ghisee pana la miezul noptii de marti, iar doua dintre acestea au functionat si dupa. In mai multe cazuri, functionarii au returnat documentele, pentru corecturi.

Ieri, liderul partidului nationa­list Ataka, Volen Siderov, a solicitat, in cadrul unei interventii in Parlament, renumararea sufragiilor in intreaga tara. Procesul ar trebui sa se desfasoare intr-o singura in­ca­pere, unde sa fie adunate toate bu­le­tinele de vot, si ar trebui supravegheat de reprezentantii tuturor partidelor care au participat la alegeri, jurnalisti, responsabili ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) si ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Potrivit rezultatelor partiale, date publicitatii pana la inchiderea editiei, in turul al doilea, din 30 oc­tombrie, se vor confrunta candida­tul partidului Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB, la guvernare), Rosen Plevneliev (foto), si socialistul Ivailo Kalfin.

×
Subiecte în articol: extern