x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crăciunul filipinezilor, stricat de trecerea taifunului Phanfone

Crăciunul filipinezilor, stricat de trecerea taifunului Phanfone

25 Dec 2019   •   13:30
Crăciunul filipinezilor, stricat de trecerea taifunului Phanfone
Sursa foto: flickr.com

Taifunul Phanfone a lovit miercuri centrul Filipinelor şi a stricat Crăciunul locuitorilor acestui arhipelag de majoritate catolică, care s-au trezit blocaţi în porturi sau în centre de adăpost, relatează AFP.

În această perioadă de Sărbători, cea mai importantă a anului pentru ţară, mii de filipinezi sunt blocaţi în casele din cauza ploilor puternice care au însoţit taifunul.

Taifunul Phanfone a afectat marţi la prânz insula Samar, iar apoi a măturat arhipelagul îndreptându-se spre vest.

Miercuri la jumătatea zilei nicio victimă nu a fost raportată. Vânturile şi intemperiile au provocat însă pagube însemnate, au avariat case, au provocat prăbuşirea unor copaci şi întreruperea curentului electric.

Peste 10.000 de persoane au petrecut noaptea de marţi spre miercuri adăpostite în şcoli, săli de sport şi clădiri publice, a informat un responsabil al apărării civile.

Deşi mai slab ca intensitate, Phanfone urmăreşte traiectoria taifunului Haiyan, cel mai devastator care a lovit vreodată ţara, care a provocat moartea a 7.300 de persoane în 2013 şi care a lovit mai ales oraşul Tacloban.

Serviciile meteo au informat că taifunul Phanfone a crescut uşor în intensitatea în cursul nopţii de marţi spre miercuri, cu rafale de vânt de până la 195 km/h ce pot deteriora case construite din materiale mai puţin solide.

Şi alte insule se află pe ruta taifunului care ar putea fi afectate de vânturile devastatoare şi de ploile puternice.

Phanfone (animal în limba filipineză) se va îndrepta joi spre Marea Chinei Meridionale.

Peste 25.000 de persoane au petrecut noaptea de marţi spre miercuri blocate în porturi ca urmare a întreruperii circulaţiei feriboturilor. Numeroase zboruri au fost de asemenea suspendate, deşi Manila a fost miercuri ocolită de intemperii.

În medie, aproape 20 de taifunuri tropicale afectează în fiecare an Filipinele, provocând sute morţi. La jumătatea lunii decembrie, o furtună violentă tropicală a măturat nordul arhipelagului provocând moartea a 13 persoane.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: filipine taifun