x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creatorul steagului LGBT a murit

Creatorul steagului LGBT a murit

01 Apr 2017   •   12:10
Creatorul steagului LGBT a murit

Artistul american Gilbert Baker, creatorul steagului în culorile curcubeului devenit simbol al comunităţii gay, a murit la vârsta de 65 de ani, a anunţat vineri prietenul său activistul Cleve Jones. 

Gilbert Baker a inventat celebrul steag cu opt culori pentru ziua libertăţii homosexualilor în 1978, eveniment care a inspirat mai târziu marşurile ''gay pride'' (marşurile diversităţii), devenite tradiţionale în întreaga lume, relatează sâmbătă France Presse. 

Fostul soldat, care a învăţat singur croitoria când avea 20 de ani, s-a implicat în constituirea mişcării pentru drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale (LGBT) în San Francisco (vestul Statelor Unite). El a devenit un apropiat al politicianului asasinat Harvey Milk, militant pentru drepturile LGBT. 

''Sunt cu inima zdrobită. Prietenul meu cel mai drag din lume a plecat. Gilbert a dat lumii steagul curcubeu; el mi-a dat 40 de ani de dragoste şi prietenie'', a scris Cleve Jones pe Facebook, adăugând: ''Nu mă pot opri din plâns. Te voi iubi pentru totdeauna, Gilbert Baker''. 

El nu a dezvăluit cauza morţii, dar cotidianul San Francisco Chronicle scrie că artistul a murit în somn în locuinţa lui din New York (nord-estul SUA), în noaptea de joi spre vineri. 

Jones i-a invitat pe prietenii săi din San Francisco să se adune pentru un priveghi sub un steag curcubeu în cartierul Castro unde trăieşte o mare comunitate LGBT. 

Anunţul morţii lui Gilbert Baker a declanşat o avalanşă de omagii pe reţelele de socializare. 

''Curcubeele plâng. Lumea noastră este lipsită de culoare fără tine, dragostea mea'', a postat pe Twitter regizorul Dustin Lance Black, care a câştigat un Oscar pentru scenariul filmului ''Milk'' (2008, în care joacă Sean Penn în rolul lui Harvey Milk) şi care a creat un serial TV despre mişcarea LGBT, intitulat 'When we rise''. 

Gilbert Baker s-a născut în Kansas (centrul Statelor Unite), în 1951. El a servit doi ani în armată, conform site-ului său de internet. Locuia în San Francisco când mişcarea pentru drepturile homosexualilor lua avânt.AGERPRES

×