x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creditorii Greciei, acord privind relaxarea termenilor de rambursare

Creditorii Greciei, acord privind relaxarea termenilor de rambursare

22 Iun 2018   •   10:48
Creditorii Greciei, acord privind relaxarea termenilor de rambursare

Țările din zona euro au convenit asupra elementelor finale privind planul de a scoate Grecia din programul său de asitență de opt ani și de a face datoria sa masivă mai ușor de gestionat, scrie The Guardian

Miniștrii de Finanțe din cele 19 țări au ajuns la un compromis surprinzător de dur, după ce discuțiile s-au extins în dimineața zilei de vineri. 
Miniștrii au trebuit să finalizeze o înțelegere între Grecia și creditorii săi internaționali care i-ar permite să iasă în siguranță din ultimul program de asistență pe 20 august și să se confrunte din nou cu piețele. 
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că a intrat în cadrul întâlnirii cu gândul că „trebuie să recunoaștem că Grecia și-a făcut treaba - și-au îndeplinit angajamentele”.
Președintele eurogrupului, Mario Centeno, a afirmat că în urma înțelegerii Grecia poate întârzia rambursarea cu 10 ani. De asemenea, creditorii au mai aprobat deblocare tranșei finale de 15 miliarde de euro din programul de salvare, care va fi folosită de Grecia la rambursarea datoriilor ajunse la scadență și la crearea unui buffer de 24,1 miliarde de euro, necesară la accesarea piețelor financiare. 
Grecia a primit deja sprijin financiar în valoare de 275 de miliarde de euro de la creditorii săi internaționali în ultimii opt ani. De-a lungul acelor ani, Grecia a fost de două ori pe punctul de a fi eliminată din zona euro, a declarat comisarul UE, Pierre Moscovici. 

×